Столичният храм Св. Николай, известен и като Руската църква, е

...
Столичният храм Св. Николай, известен и като Руската църква, е
Коментари Харесай

Защо Руската църква е българска и не може да бъде затваряна

Столичният храм " Св. Николай ", прочут и като " Руската черква ", е българска благосъстоятелност и не може да бъде затварян от Руската федерация. Това изяснява в елементи в своя позиция в обществените мрежи русенският митрополит Наум.

В четвъртък съветското Министерство на въшните работи разгласи, че затваря храма като реакция на експулсирането на настоятеля на подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и чиновник на подворието. Изгонването им е поради опасност за националната сигурност, открита от ДАНС.

Очаквано, от Руската православна черква настояват, че изгонването е безпричинно. Но те нямат законово право да затварят " Св. Николай ", тъй като не е тяхна благосъстоятелност.

" Храмът е издигнат с благословението на Св. Синод на Българската православна черква като легационна черква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „ Раковски ” и ул. „ Московска ”, споделя митриполит Наум. " Осветен е на 11 ноември 1914 година от нашия приснопаметен предходник и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са взели участие съветски архиереи, поради схизмата в която БПЦ се е намирала. "

По същите аргументи съветски архиереи не са взели участие и в освещаването на храм-паметника в село Шипка през 1902 година, акцентира той. След 1917 година в " Св. Николай " са обслужвани съветските емигранти в България, а от 1936 година, по гледище на Съюз на съветските социалистически републики той им е лишен и предаден на българското държавно управление, което от своя страна го дава на БПЦ. След 9 септември храмът е развален и реставриран от Софийската митрополия, там са служили и български, и съветски духовници-белоемигранти.

" Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна черква от 10 ноември 1952 година, прот. № 8, всички други съветски православни енории, манастири и клир в България, минават в пълномощия и притежание на Българската православна черква ", изяснява митрополитът.

Година по-късно, още веднъж с решение на РПЦ, в храма е намерено подворие с представителни функционалности. През идващите десетилетия следват реставрации и позлата, които докарват църквата до днешния й тип, и те са още веднъж дело на българската страна.

" През последните години българските свещеници-ефимерии по неразбираеми за нас аргументи бяха поредно отстранени от този храм, което кардинално е неуместно, заради събитието че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент. И надлежно, неговата материална благосъстоятелност не може да бъде считана за съветска, поради изброеното нагоре, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност, защото характерът на двете подвория е взаимен ", споделя още митрополит Наум.

Според него заключването на храма е " неприемливо ", и би трябвало Софийският митрополит незабавно да разпореди той да бъде отворен и да се възстановят и богослуженията в него.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР