Столичният автотранспорт върви към колапс поради задълбочаващата се криза с

...
Столичният автотранспорт върви към колапс поради задълбочаващата се криза с
Коментари Харесай

Експертът Марио Евстатиев: Автотранспортът в София върви към колапс

Столичният автотранспорт върви към колапс заради задълбочаващата се рецесия с обезпечаване на изправни рейсове.

За това сигнализира в формалната си страница в обществената мрежа Марио Евстатиев, специалист в Комисията по превоз към Столичен общински съвет в мандат 2019 - 2023.

" Кризата с обезпечаването на изправни рейсове става все по-голяма, както още през лятото предизвестих. По неофициална информация, един от гаражите в София, който експлоатира огромен брой остарели рейсове е в съществено несъблюдение на транспортната задача заради липса на преносим състав. В същото време, с изключение на огромната аварийност, старите и грохнали " 19-ки " (автобусите Mercedes O345S-C) капят като есенни листа и към този момент са образували самобитен " полк на смъртниците " в задния двор на гараж Земляне. Нещо, за което също предупреждавах от началото на лятото, когато въобще се заех с риск да бъда обществено тричан, да диря вид, зимата да не се возим в разпадащи се и рискови рейсове, в случай че същите въобще излязат от гаражите. "  пише Евстатиев.

Той напомня, че през лятото, с неговият екип са предложили избавителен проект за автотранспорта посредством закупуване на стеснен брой използвани рейсове с висок екологичен стандарт, основан на механически и пазарни разбори. Припомняме, че през юли, посредством общинският консултант Карлос Контрера беше импортиран отчет за закупуване на общо 40 използвани рейсове, от които 10 двуетажни, 14 соло и 16 съчленени транспортни средства, с които трябваше незабавно да се подменят 21-23 годишни остарели и недостъпни рейсове, обслужващи линиите 78, 79, 107, 260, както и да се усъвършенства обслужването по линия 3. Докладът беше отсрочен с гласовете на ГЕРБ и Демократична България, а макар изнесената притеснителна информация, през септември той бе отритнат дефинитивно. 

" Подготвям ново експертно мнение с ясно показани аналитични данни, както и нов избавителен проект, който ще включва пакет от използвани и нови рейсове, като главната цел е, използваните рейсове да бъдат избавително и краткосрочно решение, с което с изключение на възобновяване на автопарка и обезпечаване на досегаемост за хора с увреждания, ще даде задоволителен небосвод за написване на качествени механически условия към процедури за доставка на чисто нови дизелови и CNG рейсове. " приключва обявата си Евстатиев.

Потърсен за коментар, той съобщи, че чака, разсъдъкът и експертното говорене по тематиката да вземат превес, защото тематиката е извънредно деликатна.  " От една страна следваме еко политика, от друга обаче, 23 годишни морги се движат в идеалния център на града. Да не приказваме за това, че нямат никаква досегаемост за инвалиди. Проблемът е, че сега, изчакването за нови рейсове е приблизително към 1.5 години след направена поръчка, което значи, че с темповете, с които се организират процедурите за нов преносим състав, ще чакаме най-малко 2 години. Колкото и политиците да приказват, че светлото бъдеще е ей там зад вратата, това е измама и откровена неистина. Ние сме в хипотезата в средата на зимата да имаме над 30% непокриване на линиите заради липса на изправни рейсове, а те се занимават да ни хвърлят прахуляк в очите. Колкото и да им е неприятно, общинските съветници ще имат една доста сложна първа задача. Да преглътнат егото си и да седнем да приказваме експертно - какъв брой и какви използвани рейсове ще ни трябват, с цел да може да подсигуряваме осъществяването на транспортната задача, а по-късно, всички дружно, с външни специалисти да създадем едни хубави механически условия за покупка на чисто нов преносим състав. "  обясни за NOVINI.bg Марио Евстатиев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР