Столичният автотранспорт е сключил договор за ремонт на панелно общежитие

...
Столичният автотранспорт е сключил договор за ремонт на панелно общежитие
Коментари Харесай

Борис Бонев подаде сигнал за скандално скъп ремонт

Столичният автотранспорт е сключил контракт за ремонт на панелно общежитие за близо 3 млн. лева или по 1852 лева./кв.м. (950 евро/кв.м.). Въпреки тежкото финансово положение на сдружението, общежитието в автобусен гараж " Дружба " ще се ремонтира главно на цени, повишени по няколко пъти над пазарните.

„ Стойността на на практика всички материали е повишена неведнъж. От топлоизолацията, която ще плащаме 4–5 пъти над пазарните цени, през тоалетните, радиаторите и ламината – от 2 до 4 пъти по-скъпо, та чак до дюбелите и розетките, чиито стойности доближават над 10 пъти цените на дребно “ – споделя Борис Бонев, общински консултант от Спаси София.

Градските деятели питат за какво шефът на общинския „ Столичен автотротранспорт “, Слав Монов, е сключил контракт и е разрешил да стартира ремонтът преди за него да бъде обезпечено финансиране. Със започването на ремонт за милиони, той е вързал ръцете на Общината, която сега се чуди от кое място да откри тези пари, с цел да избави главата на шефа на общинската компания. „ На какво съображение господин Монов е сключил контракта и е почнал градеж, като цените са толкоз високи? За ремонт на панелно общежитие плащаме цена по-висока от тази на нова жилищна постройка от висок клас “ – споделя Бонев.

От Спаси София споделят, че са създали съпоставяне с различен ремонт – този на трамвайното трасе по бул. „ Цар Борис III “, който е надалеч по-сложен, и то също поражда голям брой въпроси. „ Излиза, че цената на труда, строителната техника и разноските за доставка са надалеч по-високи за елементарен ремонт на постройка, в сравнение с за комплициран ремонт на трамвайно трасе от над 7 км. – показа Стефан Спасов, строителен специалист от екипа на Спаси София. Той добави, че начислените разноски върху доставката в количествено-стойностната сметка на общежитието са 100%. „ Това значи, че за всеки детайл, употребен в градежа се заплаща двойна цена поради доставката му. Няма разумно пояснение за тази голяма разлика в цените на двата обекта. “ – акцентира Спасов.

Общинският консултант Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) с искане за осъществяване на инспекция на противоречивата социална поръчка. „ Настоявам тази поръчка да бъде спряна неотложно и АДФИ да извърши цялостен одит на ремонта, който се финансира с парите на софиянци. Злоупотребите с публичните поръчки на повишени цени са запазена марка на ръководството на госпожа Фандъкова и обединението ГЕРБ-ВМРО, която предлага този отчет. “ – разяснява Борис Бонев.

Докладът с искане за разпределяне на средства е импортиран от Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация, само че беше краткотрайно отдръпнат след обява на Спаси София за повишените цени. „ Разликите са в действителност стряскащи. При разбор единствено на 18 от над 400 позиции в количествената сметка, разликата сред препоръчаните и пазарните цени е над 150 000 лв.. Отговорността за това безсрамие носи и вносителят на отчета, който към този момент две седмици не дава пояснение за високите цените, макар общественото му заричане да го направи. “ – споделя Борис Бонев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР