Столичните таксиметрови шофьори излизат на протест пред общината утре на

...
Столичните таксиметрови шофьори излизат на протест пред общината утре на
Коментари Харесай

Таксиджиите излизат на протест за повече пари

Столичните таксиметрови водачи излизат на митинг пред общината на следващия ден на обяд. Исканията им още веднъж са съсредоточени върху по-високи цени, на които да возят клиенти. Недоволството им ориентирано и към частните коли, спиращи на стоянките им.

С общо предложение таксиметровите водачи ще изискат стоянките им да заемат 2% от "синя зона ", 4% от "зелена зона " и 25% от местата за паркиране в останалата част на столицата. Сред предложенията е и разрешителните за таксиметров транспорт да бъдат на името на лидера. Също по този начин да им бъде разрешено, когато возят клиенти да се движат в бус лентата.

Исканията си браншовиците споделиха с водача на алените Калоян Паргов, който е и зам.-председател на Комисията по превоз и туризъм на СОС. По негов съвет таксиметровите водачи ще изготвят обща декларация за цените, която ще слагат на вниманието на Столична община, подкрепена от всички организации.

Таксиджиите имат друго виждане какъв брой би трябвало да бъде минималната цена на километър – 0,94 до 1,30 лв.. Според тях цената на возене би трябвало да се обвърже с минималната работна заплата и при всяко нейно нарастване да се покачва и услугата им. Столичният общински съвет е органът, който по закон би трябвало да дефинира минималните и оптималните цени за таксиметровите услуги за обитаемото място. Стоянките им да бъдат обособени с табели и надпис на пътя „ такси “ както и жълта маркировка за мястото им на платното, са част от настояванията им.

По думите на Боян Василев, зам.-председател на организацията на таксиметровите превозвачи в България, заемащите местата им за очакване частни коли би трябвало да бъдат наложително премахвани от паяците на Центъра за градска подвижност. Сред настояванията са нова стоянка на летище „ София “, която да бъде налична освен за една компания, за място на нея са подготвени да заплащат такса. Таксиметровите водачи желаят слагане на химически тоалетни и въвеждане на европейското законодателство, което не разрешава газови бутилки в багажника на колите Готови са и да одобряват смяна в регулацията, която включва разрешителните за таксиметровите водачи да бъдат на името на лидера, а не на колата. Но желаят унищожаване на към този момент поставените велоалеи по някои от булевардите, тъй като задръствали придвижването.

Ще слагат въпроса и за смяна в законодателството, което да им даде опция да слагат видеорегистратори в колите, които да употребяват като доказателство при ПТП. Отново се повдига и тематиката за практиките, предлагани в обществените мрежи сходни на споделеното пътешестване. Паргов поддържа таксиметровите водачи, че тези услуги също костват пари на ползващите ги и лишават от клиентелата им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР