Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична

...
Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична
Коментари Харесай

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма Св.Ал.Невски

Столичната община ще отстрани краткотрайната арка и ще провежда обществена полемика за основаване на модел за интервенция в градското пространство, стана ясно от изпратеното до медиите известие.

 

Няма и денонощие след гърмежа на неодобрение в обществените мрежи, провокиран от слагането на трите златисти арки пред патриаршеския храм „ Св. Александър Невски “, и Столична община (СО) реши да ги отстрани, откакто настойчиво отхвърли да отговори на въпросите на медиите. В публикуваното известие Следствен отдел към окръжна прокуратура най-сетне реши и да отговори на питането какъв брой коства тази декорация - 50 000 лева

Обект на оживените полемики стана построената на ул.„ Оборище “, в сектора пред основния вход на храма, краткотрайна апаратура от три златисти арки. На първата арка е изписано „ Светлината в нас “, а в вероятност в границите на арките се побира целият контур на храм-паметника. Височината им обаче е несъответстващо ниска - към 2,60 м, и човек би трябвало да е в полулегнало състояние, с цел да улови образната концепция.

Под арките в началото имаше и алена пътека, само че по-рано през днешния ден тя бе отстранена.

 

Почти цяло денонощие и арките, и килимът предизвикваха остри мнения в обществените мрежи. Много от коментиращите смятат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството. Още повече мнения провокира пътеката. Някои от коментиращите се чудят какво символизира то. „ За украса – стъпки от тиня (пътят към храма) “, написа Виолета Воева.

 

Концепцията не се приема и от някои архитекти, които разясняват, че в действителност арката не акцентира храма, а влиза в спор с него и се бие с него. " Внушението е, че църквата е на всички места под небето ", разяснява проектант.

 

Според формалната информация украсата е част от акцията по отбелязване на Коледа и Нова година в столицата, която се провежда по самодейност на Столична община.

 

Ето какво споделят от екипа на кмета Васил Терзиев:

Във връзка с въпроси от медии, внасяме обяснение във връзка с пространството пред храма „ Св.Александър Невски “.

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна идея за обживяване и преобразяване на площада пред храма “Св. Александър Невски ” в пешеходен и от коледно-новогодишната акция с мото “Светлината в нас ”. Тя включва цялото празнично осветление на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат проведени коледни събития, базар и други празнични действия за жителите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски актьори, оповестени във фейсбук събитието за старт на акцията.

Първоначалният план за наличието на арката е тя да притегли внимание и по живописен метод да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм.


За слагането й са взети нужните разрешителни и съгласувателни процедури, които контролират активността на общината все още. През януари ще организираме и отворена експертна полемика, в която да проучваме опита и противоположната връзка и да създадем правила за дълготрайното прилагане и развиване на площада от жители и туристи.

 

Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем поради най-хубавите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, с цел да може София и нейните начинания да дават отговор на най-високите стандарти.


Одобрението на плана е обещано от дирекция „ Култура “ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната акция е 50 000 лева и включва осъществяване на концерт, сцена, осветяване, украса.

 

Дизайнът и реализацията на пространството към храм-паметника е дело на фондация „ Колективът “. Това е доста дейна организация в региона на градското пространство, която съумя да завоюва влиятелни награди с плана си „ Реките на София “. На фейсбук страницата на „ Колективът “ липсва показване на концепцията за организация на пространството към „ Св. Александър Невски “, само че има оповестена сходна самодейност за Русе.

 

Припомняме по какъв начин софиянци посрещнаха натрапената им коледна декорация:

 

Мартин Карбовски

Метафизика на пластмасата.

Бездушните материали от бъдещето и остарялата комунистическа пътека.

Фалшивото златно показано като път към храма. Рамка на модерното джудже с вписан естествен растеж в брака си с Великана, окултната палатка на дамата с брада, опит за срив на безконечното, опаковано от краткотрайното.

Безавторност. Дяволът, в своята анонимност. Клонингът в стъкленицата. ВремеЕбежище.

Спиритичен дрисниленд, основан по сюжет на кино лентата

“Ако Общината можеше да м@ст yp бира ”.

 

Herman Bulgar

Някъде там! Излишна в трагичната символика, тенекиена врата!

Ламаринена врата, сред ослепените войни и Царя със сияещи фосфорни очи!

Тъжно гледащи очи, през арката! Съзърцават призрачно и неенергично, сляпата навалица!

Безброй непрогледни, като стадо минават, неусетно!

Безмълвни, безгръбначни и унили!

Смазани от загрижените си представители, унизени в своята земя!

Забравили история и памет!

Слепци, заслепени от блестящата вносна Тенекия!

За банани и златиста ламарина, изгубили злато, страна и суверенитет!

Неканени посетители в домът си!

Не благи, не драги!

Презряни от овластената тения, задушила тяхната майчица, тяхната татковина!

В последни издихания, зяпат безучастно гибелта на родината, пленени от ламаринения искра!

А тенията, довършва последните капчици живот, на тази така блага и скъпа татковина!

 

Веселин Василев

Не пребивавам в София. Някой би ли ми подсказал каква е тази дивотия и какво би трябвало да символизира?

Не че съм кой знае какъв брой сюрпризиран. Все отново наш " създател " опаковаше здания, нареждаше чадъри и сътвори плаващ мост от туби. За което беше надали не канонизиран.

 

Бойка Атанасова

Народе, какво е това?!? Не може да сме толкоз кухи. Не!

 

Силвия Томова

Какъв е този тъпизъм " Светлината в нас "? Кашпировски и вуйна Ванга стайл или може би Дънов...

Тая светлина си я взимате, опаковате и назад в детската градина..., откъдето са ви изтървали.

 

Иван Иванов

Господи Боже Наш след на земята (в Софийска община) и си прибери версиите. Господи не им зачитай този грях, те (Софийска община) не знаят какво правят.

Да се желае пояснение от Кмета за този срам на Софиянци,ще схванат всички!

 

Светлана Недялкова

Крепете ги още тия кретени на власт, до момента в който съсипят всичко!

 

Любима Димитрова

Дълбока загадъчност към дейностите на ПОДМЯНАДЖИИТЕ В СОФИЯ. Ще търсим Фандъкова не след дълго, с цел да я помолим да се върне в Столична община и поеме работата си като кмет. Още няколко такива неуспеха и Фандъкова да остави Сдружението на заместника си и се върне като кмет, с цел да оправи нещата.

 

Rumen Vitkov

Всеки естествен софиянец минава изпод и става противоположен, идиотизмът е поръчан от педерунгелите в общината.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР