Столичната община създава дигитална платформа Профил на гражданина и Профил

...
Столичната община създава дигитална платформа Профил на гражданина и Профил
Коментари Харесай

СО дигитално трансформира София в помощ на граждани и бизнес

Столичната община основава цифрова платформа " Профил на жителя " и " Профил на бизнеса ", с които да усъвършенства услугите, които общината дава на жителите и бизнеса и да подтиква иновационния капацитет на локалните компании.

В цифровата платформа ще има освен систематизирана информация за социално-икономическия живот в града, само че ще бъде и централизирано място за заявяване на услуги и продан на документи с администрацията.

Платформите са част от импортираната на 23 януари за разискване и разглеждане от Столичния общински съвет " Стратегията за цифрова промяна " на София. Нейното осъществяване е в основания по самодейност на кмета на София Фандъкова нов сектор " Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване " с зам.-кмет Владимир Данаилов.

Профилите са част от подобряването на услугите и качеството на живот и посредством превръщане на административните услуги към бизнеса и жителите. Предвижда се свързване на общината със системите на другите институции и регистри, в това число и за и за автоматизирано лъчение на документи.

Срокът за осъществяване е до 18 месеца и е част от общата смяна за е-управление на града. Тя ще започва и с увеличение на електронните услуги от 50 до над 150 като в период от една година ще се започва с първите 15, които са най-използвани. Стратегията за цифрова промяна цели София да бъде един от иновационните водачи в Европа и превръщането му в град, подтикващ иновационния капацитет на локалните компании.

По данни на Европейски Съюз отварянето на административните данни може да докара до 1,8 милиарда евро спестени разноски. Отварянето на данните разрешава да се вземат осведомени решения и да се подтиква предприемачеството при създаването на нови услуги и артикули.

Документа планува и благоприятни условия за решение на настоящи градски решения посредством предлагането и стимулирането на действия, които са част от така наречен " образован град ".

Става въпрос за създаване на платформи като интегрирана система за подвижност, споделено пътешестване по квартали, интегрирана система за таксуване при услугите за подвижност, осведомителна платформа за разноските за комунални услуги в действително време и доста други.

Това ще даде опция на бизнеса да употребява опциите на София като тестова площадка за основаването на сходни модерни решения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР