Столичната община подготвя създаването на отделни алеи за велосипедисти в

...
Столичната община подготвя създаването на отделни алеи за велосипедисти в
Коментари Харесай

Столичната община подготвя създаването на отделни алеи за велосипедисти в парковете

Столичната община приготвя основаването на обособени алеи за велосипедисти в парковете. Специални знаци ще припомнят на велосипедистите да понижават скоростта. В предаването „ Хоризонт до обед “ Милена Васева – шеф на общинското дружество „ Паркове и градски градини “, посочи, че по програмата за създаване на веломаршрути в София се работи отпреди случая:     
„ Останахме с усещането, че хората всеобщо считат, че построяването на велотрасета ще забрани в другите елементи на парковете да се карат колела, което не е тъкмо по този начин. Забавянето беше тъкмо в тази връзка, че хората, които отговаряме за „ зелената система “, имахме терзания, че тези директни трасета минават тъкмо през най-оживените места в парковете. Не би трябвало да се стига до някакви крайности – само където се знае, че се струпват доста хора, там да се сложат ограничавания. Нашите оферти бяха свързани с това да се изнесат повече в периферните алеи на парковете. До момента на случая не е имало тъжби за проблеми с велосипедисти. След случая стартира всеобщо да се приказва, че хората са имали такива проблеми. Общината стигна до извода, че би трябвало публично да се разпишат някакви правила за каране на колела в парковете. Тези правила би трябвало да са добре премислени, тъй че да не бъдат в някаква последна посока – забрани, ограничение на карането на колела “.

Дали ще има неразрешени зони, в които да не се карат колела, се разисква да влезе в нормативен акт и да може, в случай че някой не съблюдава разпоредбите, да бъде глобен, добави Васева. По думите ѝ, все още за парковете няма публично написан подобен правилник:

„ В Наредбата за зелената система, която сега е в развой на актуализация, предвиждаме да се вкарат такива правила. Предвиждаме усилване на групите на инспектората и взаимно с Общинската полиция да наблюдават по-засилено за спокойствието на жителите. Вече може да са факт, по актуализацията се работи “.

Създавайки велоалеи, даваме преимущество на велосипедистите и пешеходците също би трябвало да се преценяват, сподели Васева.  

Петя Донева от „ Велоеволюция “ означи като извънредно значимо да има непрекъснатост на велосипедната мрежа, с цел да може велосипедистите да стигат от начална до последна точка.

„ Добре е директното велосипедно придвижване, бързослучващото се каране, да е по периферията на парковете. Когато обаче това не е допустимо, то въпреки всичко би трябвало да се случи някъде. Съвместно прилагане на алеи, които са за пешеходци и велосипедисти, нормално се случва в крайградски паркове “.

Според Донева е по-добре да се промотира приемливост сред всички участници, вместо да споделяме на велосипедистите „ Ползвайте си единствено велосипедните трасета “, тъй като може да се получи противоположният резултат:

„ Може да стане по този начин, че велосипедистите прекалено много да отстояват велосипедното си трасе и тогава да стават спорове. Важно е всички да се почитаме. Движението със съобразена скорост по отношение на събитията е доста значимо “.

Още по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР