Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите Малинова

...
Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите Малинова
Коментари Харесай

Транспорт на повикване ще тръгне в три квартала на София

Столичната община приготвя стартирането на довеждащ превоз в кварталите " Малинова котловина ", " Витоша " и " Горна баня " за възстановяване на връзката на жителите от тези квартали с главните линии на градския превоз, оповестиха през днешния ден на конференция в общината заместник-кметът Дончо Барбалов, шефът на дирекция " Транспорт " Иван Николов, ръководителят и заместник-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера и Зафир Зарков.

Въвеждането на новата услуга ще сътвори директна връзка и с линия 3 на метрото.

Превозните средства, с които ще се прави довеждащия превоз, са електрически, с дължина 5.8 метра, климатизирани, нископодови, с 21 места за пасажери, елементарно маневрени, доста подобаващи за определените направления, по които ще се движат. Целта е довеждащият превоз да обезпечава напредване на жителите от допустима най-близка точка от техния дом, вътре в кварталите, до спирка на метро или градски превоз, изясни Иван Николов. Той заяви, че на Столичната община довеждащият превоз ще коства на километър 5 лв. и 7 стотинки, без Данък добавена стойност, за един километър. Трите линии на довеждащ превоз, който следва да проработи от есента, ще бъдат обслужвани от сред седем и 10 транспортни средства.
 Българска телеграфна агенция
Карлос Контрера напомни, че лятото на 2022 година Комисията по превоз към СОС разпореди на Центъра на градска подвижност и Дирекцията по превоз съм Столичната община да се дават разновидности за направления в разнообразни квартали на столицата за довеждащ превоз. Постъпилите оферти бяха изпратени през декември 2022 година до всички кметове на региони за изложение на мнение като 17 от районните кметове върнаха отговори . Приоритетно бяха прегледани три квартала, които нямат съвсем никакво транспортно обслужване - " Малинова котловина ", " Витоша " и " Горна баня ", сподели Контрера. Затова и пристъпихме към правене на оферти за тези три квартала и като част от уговорките, поемани през 2019 година към жителите на тези квартали да бъде обезпечен довозващ превоз, добави той.

Карлос Контрера сподели, че първата довозваща линия в „ Манастирски ливади “, която проработи от май тази година, ще бъде удължена до метростанция „ Красно село “, каквото е желанието на жителите. Общинският консултант добави, че въвеждането на довозващите линии на градския превоз значи увеличение на пасажерите и повече доходи. " Това е следващ образец, че се опитваме не просто да настояваме за финансиране от страната, само че и демонстрираме резултати, в това число възстановяване на услугата ", съобщи Контрера. Той заяви, че са обсъждани разновидности, препоръчани от районните кметове за довеждащ превоз и в регионите " Люлин ", " Младост " (в зоната към кв. " Горубляне " ), регионите " Кремиковци " и " Витоша ", кв. " Гео Милев " и бул. " Ботевградско шосе ".

Дончо Барбалов съобщи, че Столичната община първа в страната предлага услугата довеждащ превоз. Трябва да се реши какъв брой ще бъдат търсени тези линии, да се създадат маршрутите оптимално комфортни за хората и да се търсят благоприятни условия за уголемение на довеждащия превоз. По думите на заместник-кмета задачата е да се притеглят повече пасажери в градския превоз и да се употребяват по-малко коли.

Зафир Зарков подсети, че, с цел да има тези новаторски способи за напредване , с цел да бъде превозът по-удобен, час по-скоро би трябвало да бъде признат държавен бюджет, тъй като транспортната услуга на нашия град е в риск. Зарков изрази вяра държавният бюджет да отразява потребностите на един милионен град от финансови средства, с цел да се подсигурява добра транспортна услуга на столицата. „ Силно се надявам актуалният финансов министър Асен Василев най-малко този път да разбере смисълът и смисъла на градския превоз в София и най-малко да бъдат обезпечени тези средства, които до момента участваха в плана за държавен бюджет “, сподели Зафир Зарков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР