Столичната община планира още една част от улици в центъра

...
Столичната община планира още една част от улици в центъра
Коментари Харесай

Нови пешеходни зони в София - Съборна, а после и ул. Шишман

Столичната община възнамерява още една част от улици в центъра на града да станат пешеходни, без коли.

Става дума за част от ул. " Съборна ", за което плана напълно скоро ще бъде оповестен на уеб страницата на Столична община. Заговори се обаче ул. Шишман също да стане пешеходна поради тесните тротоари с паркирани по тях коли.

Проектът за пешеходна ул. " Съборна " бе показан през днешния ден от основния проектант на София Здравко Здравков, зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев, общинския консултант Борис Бонев и кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков.

Предложението за пешеходна зона планува въвеждане на възбрана за придвижване на моторни транспортни средства и унищожаване на режима на паркиране " синя зона " по ул. " Съборна " в сектора от пл. " Св. Неделя " до ул. " Цар Калоян " и от ул. " Леге " до ул. " Княз Александър Първи ", изясни основният проектант.

Планира се също и смяна на непрекъснатата организация на придвижване в сектора от ул. " Цар Калоян " до ул. " Леге ", която включва унищожаване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, отделяне тук-там за паралелно паркиране около южния тротоар, както и еднопосочно придвижване на коли в една лента в посока от ул. " Леге " към ул. " Цар Калоян ", осведоми Здравков.

Ще бъдат сложени също по този начин кашпи с цветя и пейки, ще бъдат пребоядисани уличните стълбове. Задачата, която стои пред нас като администрация е да подобрим градската среда. Най-добрата част от града, която може да се трансформира в същинската комерсиална улица сега е затисната с толкоз доста паркирали коли. Когато върнем града назад на хората, средата ще стане доста по-добра с нови места за сядане, сподели основният проектант сподели и добави, че планът е непосредствено предоставен на общинското дружество " Софияпроект ".

Здравков акцентира, че няма да се прави ремонт на улицата, а посредством " меки " ограничения ще се усъвършенства достъпа на пешеходци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР