Столичната община окончателно e осъдена да плати рекордно обезщетение от

...
Столичната община окончателно e осъдена да плати рекордно обезщетение от
Коментари Харесай

София осъдена да плати рекордно обезщетение от 180 000 лева на младеж, паднал в ров пред НДК

Столичната община дефинитивно e наказана да заплати рекордно обезщетение от 180 000 лева на юноша, който пострада тежко и трайно, откакто преди 7 години падна в 3-метров трап в региона на НДК, заяви в четвъртък.

Делото по случая завърши дефинитивно, откакто Върховният касационен съд (ВКС) не позволи касационно обжалване на решението на апелативните съдии.

С него пък беше доказано решението на арбитър Мариана Христова от градския съд и общината беше наказана да заплати 180 000 лева на потърпевшия поради бездействието ѝ да поддържа общинските площи и да обезпечи безвредно прекосяване и при поправки.

Инцидентът е от пролетта на 2015 година, когато младежът е бил единствено на 17 години. Тогава течеше огромен ремонт на НДК и към 21.30 ч. момчето се прибирало с другар. Двамата вървели край паркинга сред кино “Люмиер” и заведението “Планет”, в посока към бул. “България”. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от сложени заграждения поради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за малко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения бул.. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия трап и изгубило схващане.

След като се свестил ученикът схванал, че е в подземния паркинг, обадил се на родителите си, тъй като не можел да стане и изпитвал мощни болки в левия гален. При рухването лявото му стъпало е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, строшаване и разкъсвания. Родителите го откарали в болница, където след незабавната интервенция последвали още две, само че и до през днешния ден младежът не може изцяло да се възвърне.

Той заведе делото против общината още през 2017 година, като изиска обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отхвърляше безучастие и даже твърдеше, че е налице съпричиняване, тъй като момчето не е трябвало да върви в този сектор, а и поради тъмнината изгубило ориентировка и не е усетило естествената хлътналост по релефа на парка.

Тези възражения обаче бяха отхвърлени и от двете инстанции, защото на мястото е имало обособена пътека, само че не е било осветено и не е имало инструкции за заплаха от проваляне в изкопа, както и заграждения. Съдът реши, че не е било допустимо момчето да планува и предотврати рухването при нормалното внимание, което всеки пешеходец е задължен да демонстрира.

За да преценяват, че справедливото обезщетение е 180 000 лева, правосъдните сформира взеха поради трите интервенции с слагане и махане на железни игли, гипс и тежка рехабилитация, напредване с патерици няколко месеца и потребност от помощ при обслужване. Последвала нова хоспитализация поради контузия и на пищяла от рухването, след която момчето получило зараза, която наложила ново лекуване. Изследване с ядрено-магнитен резонанс посочило трайни затруднения.

По делото беше призната и съдебномедицинска експертиза, която заключи, че макар петте години лекуване, при младежа са настъпили трайни дегенаративни последствия от тежката контузия, с следваща дисторция, деформиране и намаляване на свода на ходилото, мъчителна и накуцваща походка наляво. Заради това, той и до през днешния ден търпи болки в десния крайник и гръбначния дирек всяка заран и при претоварване.

" Той е трайно повреден, с неподходяща вероятност за развиването на неговото положение и евентуално неизбежно ендопротезиране с изкуствена става, с голям брой трайни неврологични повреди. Преживял е мощен стрес, болки и премеждия при настъпване на увреждането, както и при последващото неподходящо развиване на положението му. Възможностите му за реализация са доста стеснени, доколкото опцията му за напредване продължава да е мощно лимитирана, въпреки към този момент да може да се придвижва независимо ", се споделяше и в решението на апелативния съд, с което Върховен касационен съд се съгласява.

Показания беше дала и майката на младежа, която свидетелства, че в началото възобновяване вървяло добре, само че по-късно получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената описа, че синът ѝ не можел въобще да стъпва, тъй като глезенът на единия крайник го болял, а на другия – коляното. Изтърпял е голям брой мъчителни операции, трябвало е непрекъснато да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Преди контузията упражнявал баскетбол и спортувал интензивно, само че по-късно се капсулирал, срамувал се да върви с приятелите си, тъй като куцал и ръкомахал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР