Столичната община обяви 11 957 свободни места в детските градини

...
Столичната община обяви 11 957 свободни места в детските градини
Коментари Харесай

Общината пусна близо 12 000 места в детските градини в София

Столичната община разгласи 11 957 свободни места в детските градини за банкет за новата образователна година, която стартира през септември. От тях 10 263 са за банкет по общия ред, 1311 за деца хронични болести и 401 за деца със специфични просветителни потребности.

Свободните места за всеки обособен набор, по региони и по съответни детски градини могат да се видят в осведомителния портал за градините.

Кандидатстването ще е до 10 май, а първото класиране ще бъде направено на 11 май и оповестено ден по-късно. Следва записване и второ класиране на 26 май.

До 10 май родителите би трябвало да актуализират профилите на децата като посочат на кои критерии за кандидатстване дават отговор. Най-голям късмет за банкет имат тези с непрекъснат или сегашен адрес в София и още по-добре в региона, в който е градината. Освен това се дават бонус точки за работещи родители или за такива, които са студенти в столицата. Повече точки има за многодетни фамилии, за сираци, осиновени деца или такива от приемни фамилии. Документи за употребените критерии се показват при записването.

До първото класиране би трябвало да се подредят и кандидатурите съгласно това кои са най-желаните градини. За тази преди всичко се дават спомагателни 3 точки, на второ - 2, а на трето - 1 точка.

За първи път освен това класиране ще се ползват новите правила за банкет в детските градини. При тях категорично са посочени места за деца с хронични болести и такива със специфични просветителни потребности. Най-много бройки за малчуганите със болести има за яслените групи и за първата градинска група. В по-големите групи такива на процедура не са планувани, а евентуалната причина е, че нормативно избраните до 3 места за деца със специфични потребности и до 8 за такива с хронични болести към този момент са запълнени.

Друга оригиналност е, че тези деца към този момент вземат участие в общото класиране през електронната система. До в този момент те се записваха на място в детските градини и по преценка на шефовете, а броят им можеше да е до 10 над нормативно избрания брой деца за съответната група - до 20 за ясла и до 25 за градина. Тези предели в София обаче постоянно се надвишават поради дефицита тук-там в градините, а обяснението е, че действителната посещаемост е по-малка.

Родители виждаха в приема по болест опция да се влезе в градина по втория метод. Заради подозренията общината реши да направи процедурата по-прозрачна като включи и тези деца в електронния портал.

Веднъж признати децата минават автоматизирано в идната група в същата градина и няма потребност да аплайват отначало. Това не важи за независимите ясли, където няма култивиран групи. Децата от тях получават
бонус точка при кандидатстване за първа група.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР