Столичната община обмисля да въведе критерия уседналост за родителите на

...
Столичната община обмисля да въведе критерия уседналост за родителите на
Коментари Харесай

Общината обмисля да въведе уседналост за родителите на първолаци

Столичната община обмисля да вкара критерия уседналост за родителите на първолаци. Идеята беше оповестена, откакто Административният съд анулира част от критериите за банкет на първокласници в София - преимуществата сегашен адрес и месторабота на родител в региона на учебното заведение, както и част от обществените критерии.

Решението на съда е по тъжба на родители и прокуратурата, която оспори признатите от Столичния общински съвет правила за първолаците. Общината обаче има желание да апелира решението на съда и в същото време обмисля и ново ограничаване - уседналост за родителите. 

Пред Българска национална телевизия в събота шефът на дирекция " Образование " в общината Мария Минчева изясни, че се приготвят промени в Наредба 10, които да бъдат подготвени до 15 септември.

Идеята за уседналост е да няма опция родителите няколко дни или месец, преди да стартира акцията за първи клас, те да трансформират сегашния си адрес, което се случи в настоящия банкет.

Относно обществените критерии Минчева съобщи, че те са необятно подкрепени от родители. Ако съдът счете, че те са незаконосъобразни, те ще бъдат отстранени от актуалната разработка.

Прокуратурата се самосезира и за други дискриминационни критерии. Така да вземем за пример е открито, че в някои учебни заведения преимущество имат децата, чиито родители към датата на подаване на заявката са били на непрекъснат трудов контракт в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация.

Констатирана е съществуванията и на условия, съгласно които с преимущество са децата, на което най-малко единият родител е държавен или общински чиновник в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в " сферата на образованието ".

По този мотив беше сезирана и Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) " в качеството ѝ на профилиран държавен орган за обезпечаване на тъждество в третирането с оглед формиране на производства за инспекция на съблюдаване на нормативните условия при използване на критерии за банкет на възпитаници в първи клас в страната ".

След инспекцията на прокуратурата са получени и още сигнали от жители с съответни изказвания за използване на сходни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по подготвеност.

В началото на годината бяха установени и други нарушавания - за банкет в детските градини. Най-често установените текстове са условието родителите да ползват декларация, че детето им не кандидатства в друга детска градина, както и да дават служебна записка, че нямат отговорности към общината.

В столицата, да вземем за пример, несъответстваща със закона е наредбата за даването на 0,1 точка на деца, чиито родители работят в системата на образованието. Тогава Мария Минчева съобщи, че това преимущество при класирането било нищожно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР