Столичната община не съгласува, но и не забрани провеждането на

...
Столичната община не съгласува, но и не забрани провеждането на
Коментари Харесай

Столична община не съгласува шествието “Безсмъртен полк”, но не го забрани

Столичната община не съгласува, само че и не забрани провеждането на декларираното шествие " Безсмъртен полк - България ". По-рано столичните общински съветници от " Демократична България " приканиха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието в София.

В 9:30 часа шествието на " Безсмъртния полк " ще сервира цветя пред Паметника на незнайния боец и ще се насочи към Паметника на руската войска.

" Съгласно закона за събранията и митингите заповед за възбрана може да се издаде, в случай че от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава публичния ред. Такива в открития по закон 24-часов период не са получени ", изясняват от общината.

На 5 май Столичната община е уведомила още веднъж ДАНС и Столична дирекция на вътрешните работи за декларираното шествие и това, че то няма да бъде в съгласие от нея. Поискани са мнения и инспекции, въз основа на които при нужда да се приложи член 13 от Закона за събранията и митингите, а точно, преустановяване, прецизира " 24 часа ".

Шествието се организира в Деня на Победата - 9 май. То се организира и предходната година в София, макар войната. Организатор на събитието е фондация " Безсмъртният полк ".

Организацията за тазгодишното шествие към този момент тече на специфичен уебсайт. " Единствените флагове, които са позволени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на Съюз на съветските социалистически републики. Използването на различен вид лозунги и слогани е целесъобразно, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк ", пишат уредниците.

Общинските съветници от " Продължаваме промяната - Демократична България " - Варна изпратиха декларация и до кмета на Варна Иван Портних, с която настояха да бъде анулирано шествието на Безсмъртния полк на 9 май и проявата да бъде неразрешена.

Те напомнят, че през миналата година този боен церемониал е бил неразрешен в доста страни поради експанзията на Русия в Украйна, като кметът на Рига даже го назова " фестивал на гибелта ". На шествието в центъра на София имаше знаци KGB и Z, съветски флагове, портрети на Путин и Рамзан Кадиров, показват в текста от ПП-ДБ.

" Това е явен знак, че прояви, подкрепящи страна спонсор на тероризма, са неприемливи на територията на страна членка на Европейски Съюз. Само една от аргументите за възбрана е обявлението за събитието, което гласи: " Единствените флагове, които са позволени при провеждането на полка са знамената на България, Русия, на Победата и на Съюз на съветските социалистически републики " ", гласи още декларацията.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР