Столична община закупи 7 газ анализатора, за да може с

...
Столична община закупи 7 газ анализатора, за да може с
Коментари Харесай

София спира от движение коли, които не покриват екостандартите си

Столична община закупи 7 газ анализатора, с цел да може с тях да се мери замърсяването, което вършат колите. Тези анализатори ще бъдат дарени на Министерство на вътрешните работи. 5 от тях ще бъдат в пунктовете в КАТ, където се записват коли и в случай че автомобил, който се записва, не покрива нужните за самата кола стандарти, ще бъде спиран от придвижване . Например - в случай че автомобил дава отговор за стандарта Евро 2, би трябвало да го „ докаже” и при замерването с газ анализатора. Това стана ясно от думите на общинския консултант от ГЕРБ и член на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Зафир Зарков.
На процедура ще бъдат спирани коли без катализатори, стана ясно от думите на Зарков пред bTV. На експлицитен въпрос – към тях по какъв начин ще се подхожда, общинският консултант отговори, че .
Същевременно Храбрин Иванчев от Асоциацията на вносителите на коли се възмути, че притежателите с нови коли, с по-висок екостандарт, биват на процедура наказвани в България – поради по-високи налози. Стимулирането на използването на остарели коли тъкмо с данъчното законодателство е огромният проблем , счита Иванчев.
Статистика
Само в Германия има опити да бъдат продадени коли, движещи се на дизел, на обща стойност 5 милиарда евро. Кметовете на Мюнхен и Щутгарт пък към този момент оповестиха проект за възбрана за влизане на дизелови коли в подопечните им градове. И друго – в Германия дизелов автомобил на 14 години ще се полза с 231 евро, до момента в който в България – 23 лв.. 30-годишен дизелов автомобил пък ще бъде обложен с 499 евро в Германия, само че единствено с 11,58 лв. в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР