Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на

...
Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на
Коментари Харесай

Царските конюшни“ в центъра на София се рушат

Столична община към този момент месеци наред настоятелно изисква от Министерство на културата да разгласи постройките на някогашните Царски конюшни в центъра на София за недвижима културна полезност с категория от „ национално значение “ за те да бъдат опазени и съхранени, само че подчинените на министър Банов по този начин и не подхващат нужните дейности в тази тенденция, сигнализират от съдружие „ Зограф “.

Само след месец се навършва една година от експлоадирането на злокобния пожар, при който една от най-големите здания в Царските конюшни съвсем напълно изгоря, откакто покривът й се възпламени по тъмна доба. За всичките тези минали месеци след пожара служителите в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) обаче по този начин и не откриха време, с цел да „ задвижат “ и да доведат най-накрая до сполучлив завършък процедурата по даването на статут на монумент на културата от “национално значение “ на този знаков исторически обект, акцентират от гражданското съдружие. Като натурален и логически резултат от проявеното чиновническо безхаберие, Царските конюшни не престават да се саморазрушават, доста от прозорците в постройките на комплекса напряко липсват и напълно не е изключено заради тази очевидна занемареност и цялостна съсипия доста скоро там още веднъж да избухне унищожителен пожар, породен от незнаен причинител, показват от съдружие „ Зограф “.

„ Спасяването на тази знакова старост постоянно е било от извънредно значение за паметта на София, само че и за паметта на България. Това е национална реликва “, сподели наскоро пред медиите заместник-кметът на София доктор Тодор Чобанов. Спасяването на някогашните Царски конюшни обаче наподобява не е приоритет за екипа на министър Банов, щом служителите в културното ведомство и специалистите от НИНКН по този начин и не подхващат действителни дейности за опазването на този емблематичен архитектурен отбор, с което де факто го обричат на крах, допълват от гражданското съдружие.

Не се извърши, уви, и обещанието на министър Боил Банов да изиска от Министерство на вътрешните работи най-голямата постройка от Царските конюшни, с цел да бъде изработен в нея един сериозен музей или една огромна художествена изложба, установяват с оскърбление от съдружие „ Зограф “.

Към днешна дата държавните чиновници в културното министерство към този момент се готвят за дългите си платени летни отпуски и никак не им е до тревожното положение на тогавашните Царски конюшни, само че все пак те не трябва да не помнят за уговорката си да дават най-накрая на този архитектурен комплекс статут на монумент на културата от национално значение, означават от гражданското съдружие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР