Столична община ще осигури проследяващи технически средства за 30 000

...
Столична община ще осигури проследяващи технически средства за 30 000
Коментари Харесай

Столична община ще закупи проследяващи устройства за хора с деменция

Столична община ще обезпечи проследяващи механически средства за 30 000 лева за хора с деменция, заяви stolica.bg. Стъпката е част от стратегия за поддръжка на хора с заболяването на Алцхаймер и други типове деменция, а над нея работят общински съветници, специалисти и представители на пациентски организации.

„ Надяваме се програмата да бъде призната от Столичния общински съвет и да стартира да действа още през май “, сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев.

След скрининговите стратегии за предварителна защита Столична община ще поеме ангажимент да обезпечава проследяващи смарт устройства за хора със загуба на паметта. Както е известно, доста постоянно фамилии и близки търсят своите възрастни родители, изгубили се в столицата.

Георги Георгиев дружно с общинския консултант доктор Антон Койчев и зам.-кмета по опазване на здравето и финанси Дончо Барбалов оповестиха на конференция детайлности за проследяващите устройства.

„ Деменцията не е разумна закономерна функционалност на остаряването. Необходимо е да работим и приготвяме опция за съдействие, за ранна диагностика, превантивно да се уловят признаците и да се грижим за тези хора “, сподели Георги Георгиев. По думите му статистиката демонстрира, че за един болен се грижат трима души. А все още у нас няма данни какъв брой са болните в страната и „ Столична община и СОС поемат ангажимент за подпомагане за връзка с страната и Министерство на здравеопазването “, увери той.

В допълнение Георги Георгиев изясни, че екипът на СОС работи интензивно повече от 3 месеца, като изследва опита в други страни – Германия, Норвегия и други, и е осъществил срещи с най-активно работещите организации за хора с деменция. Столичният общински съвет ще одобри правила за даване на смарт устройства – ръчни часовници и други. Кандидатстването ще става в Столична община и наложително условие ще бъде претендентът да е минал здравна експертиза. Ще има специфична лекарска комисия, която да удостовери диагнозата. За 30 000 лева ще се закупят 250 смарт устройства след съответната процедура.

GPS устройството може да е часовник за ръката или друго сходно - на врата, на автомобила. То ще работи със СИМ карта и ще се употребява гратис за 2 години, съгласно контракта на Столична община с мобилния снабдител.

Устройството ще има връзка с телефона на индивида, който поставя грижи за болния, посредством особено приложение на български език. Така доста бързо ще се открива местоположението. Очакванията на пациентските организации и на общинарите е самодейността и програмата в София да прераснат в национални и същите грижи да поставят и други общини за хората с деменция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР