Столична община отхвърли твърденията, че купува газ за автотранспорт на

...
Столична община отхвърли твърденията, че купува газ за автотранспорт на
Коментари Харесай

Фандъкова поиска АДФИ да провери покупката на газ за „Столичен автотранспорт“

Столична община отхвърли изказванията, че купува газ за автотранспорт на 2 пъти по-висока цена, които насочи депутатът от ПГ на " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев по Българска национална телевизия.

" Столична община не купува природен газ и няма контракти за природен газ. Твърденията на господин Ананиев, че е сключила неблагоприятен контракт изрично не дават отговор на действителността ", показват от общината в своя позиция, изпратена до националната телевизия.

За да се подсигурява оптимален надзор и бистрота кметът на София Йорданка Фандъкова изиска от Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) да извърши инспекция на процедурата за покупка на природен газ на „ Столичен автотранспорт “ ЕАД.

Ето и цялостния текст на позицията на Столична община:

" Внушенията на народния представител господин Настимир Ананиев, направени в ефира на Българска национална телевизия тази заран, имат за цел само да отвлекат вниманието от справедливите претенции страната да субсидира градския превоз в София, които се намира в тежка рецесия поради нарасналите с сред 200 и 300% цени на природен газ и електричество.

Столична община не купува природен газ и няма контракти за природен газ. Твърденията на господин Ананиев, че е сключила неблагоприятен контракт изрично не дават отговор на действителността.

Преди няколко дни в общественото пространство беше тиражирана информация, че „ Столичен автотранспорт “ ЕАД е сключил непотребен и неблагоприятен контракт с частен снабдител на газ, вместо с държавния снабдител „ Булгаргаз “. Дружеството изпрати опровергаване, в което акцентира, че по закон няма право да купува газ на контролирания пазар. Затова от години сдружението афишира търгове за закупуване на природен газ на Софийската стокова борса. Със свои писма шефът на „ Столичен автотранспорт “ два пъти осведоми „ Булгаргаз “ за оповестената през март поръчка за газ, само че държавното сдружение не е показало предпочитание да взе участие в борсовата договорка като търговец.

На 18 февруари 2022 година „ Столичен автотранспорт “ е сключил контракт за доставката на 180 хиляди МВч за 26 802 000 лева Не дават отговор на истината публикуваните изказвания, че договорът е на стойност 45 млн. лева, на които се базира и националният представител Ананиев.

За да се подсигурява оптимален надзор и бистрота кметът на София Йорданка Фандъкова изиска от Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) да извърши инспекция на процедурата за покупка на природен газ на „ Столичен автотранспорт “ ЕАД ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР