Столична община обмисля въвеждане на денонощни COVID зони в ДКЦ-тата

...
Столична община обмисля въвеждане на денонощни COVID зони в ДКЦ-тата
Коментари Харесай

София обмисля денонощни Covid зони и разреждане на градския транспорт

Столична община обмисля въвеждане на денонощни Коронавирус зони в ДКЦ-тата и общинските лечебни заведения, както и разреждане на градския превоз поради високите сметки за ток. Това разгласи в " Тази заран " столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според новия пандемичен проект на държавното управление София е надалеч от налагане на по-строги ограничения. Заетите интензивни Коронавирус кревати в София са под 70%, като има опция за разкриването на още такива, уточни кметът.

В понеделник следва обстановката да бъде разисквана от общинския щаб.

" Към момента нямам информация за проблем с неналичието на медици. Разпореден е засилен надзор на ограниченията, от началото на годината в градския превоз са направени инспекции на към 1500 транспортни средства, издадени са към 60 акта за нарушавания ", изясни Фандъкова.

Столичният кмет описа, че се е срещнала с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова и са провели градивен диалог за Коронавирус зоните в ДКЦ-тата и общинските лечебни заведения, като се приготвя въвеждането на денонощни такива.

" Коментирахме още тестванията и учениците. Аз поддържах тази мярка с една цел - доста време учениците бяха у дома. В понеделник се надявам да имаме опция да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн образование, тъй като е краят на периода и е значимо да бъдат в учебно заведение ", добави тя.

Фандъкова посочи, че към 2% от децата в детските градини са карантинирани, в учебните заведения - към 7,5%, а при учителите - под 1%.

Кметът на София изясни, че поради високите сметки за ток има късмет да бъдат разреждани линии на градския превоз, само че столичани няма да останат без транспорт.

По думите ѝ към 178 млн. лева ще бъдат нужни на столичния градски превоз, с цел да действа обикновено.

Столицата е един от градовете у нас, които желаеха държавна помощ поради сметките за осветяване и градски превоз.

" Много е тежка обстановката с цените на електрическата енергия и природния газ. За улично осветяване сметките са пораснали два пъти , а тази сметка се заплаща напълно от локалните налози на хората ", посочи тя.

На въпрос дали мениджмънтът на държавните сдружения е фактор, Фандъкова уточни, че през последните 3 година общината има нарастване на приходите от градски превоз, само че поради пандемията пътникопотокът е намалял.

" За месец ноември 2020 година сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лева, този месец ноември - 3,5 млн. лева Няма сдружение - частно, държавно или общинско да издържи на този напън. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се сега, а през март чакам да стартира строителството на трите нови сектора ", сподели кметът.

Относно " Топлофикация София " Фандъкова изясни, че това е стратегическо сдружение и няма да се допусне банкрут, само че това не значи, че не би трябвало да се намерят решения.

" Поела съм ангажимент да работя по новия проект за рационализация на сдружението. Само за последните 6 месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лева ".

Тя добави, че следва да се затегне контролът на общинските сдружения .

Относно рецензиите към кмета, че не е забранила митинга против зеления документ във вторник, тя уточни, че това е демократично право на жителите, като през последните 2 година тя не е забранявала проява, тъй като съгласно нея сходно деяние няма да попречи на провеждането, а ще внесе напрежение - тъй като възбраната разрешава на полицията да се намеси със мощ. Уточни, че тя ще разиска с Министерство на вътрешните работи поръчките за последващи митинги.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР