Столична община настани 25 души, избягали от войната в Украйна.

...
Столична община настани 25 души, избягали от войната в Украйна.
Коментари Харесай

Столична община настани шест семейства от Украйна

Столична община настани 25 души, избягали от войната в Украйна. Това са шест фамилии, възрастни и 11 деца. Днес кметът Йорданка Фандъкова се срещна със фамилията на Полина и Саша, които от нощес са потърсили протекция в София и са настанени в една от базите на Столична община.

Единадесетчленното семейство, пристигнало дружно със собствен непосредствен, е настанено в постройка на общинската дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ в съгласуваност с БЧК, оповестиха от пресцентъра на общината.

Полина и Саша и техните 8 деца са живели в град Суми, който е покрай Харков. Всички те са хора с повреден слух.

„ Искаме да останем в София и да си намерим работа тук, – споделиха родителите пред кмета, – а 5-те ни деца, които са на възраст сред 5 и 16 години, да могат да вървят на учебно заведение " – споделиха също те. Три от децата им са пълнолетни и ще си търсят работа. Семейството беседва с жестомимичен език и в връзката си бе подкрепено от общността на глухите хора в България.

Кметът ги увери в своята поддръжка и се интересува от какво имат потребност. Семейството желае да остане в София, за което е належащо да кандидатства за приемане на статут. " Бихме желали децата да посещават учебното заведение за глухи в София " – показаха също родителите.

Останалите пет фамилии от Украйна са настанени в центрове за обществени услуги на общината. Възможности за приемане на напуснали Украйна общината дава с изключение на в обществени услуги и в профилираната болница за долекуване в регион „ Панчарево “, където могат да бъдат настанени 40 възрастни, които се нуждаят и от здравни грижи. Болницата за рехабилитация продължава лекуването на своите пациенти. Възможности за настаняване има и в база на общинско сдружение в Приморско.

На настанените фамилии се дават хранителни артикули, облекла, както и хигиенични материали, които се обезпечават от спешните екипи на общината благодарение на БЧК.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР