Столична община е против събарянето на хотел “Рила”, защото такова

...
Столична община е против събарянето на хотел “Рила”, защото такова
Коментари Харесай

Столична община е против събарянето на хотел Рила

Столична община е срещу събарянето на хотел “Рила”, тъй като такова деяние може да заплаши архитектурни полезности, попадащи в историческия център на столицата. Това стана ясно от изявление на Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по просвета, обучение и спорт. Позицията към този момент е изпратена до основния проектант Здравко Здравков, като е направена взаимно с Регионалния исторически музей и от специалисти по запазване на културното завещание.

“Местната власт е единомислеща. Философията както на кмета на Столична община, по този начин и на целия ни екип е, че историческото ядро на София, историческия център би трябвало да бъде опазван в автентичен вид”, посочи Чобанов пред бТВ. Той посочи, че малко хора знаят, че в подземните равнища на хотела е съхранен замък от епохата на император Константин Велики, с големи статуи, като постройката е доста представителна. “Градинката също е наситена с археологически ценности”, добави Чобанов.

Зам.-кметът подчертава, че хотелът се намира в археологически резерват, който има акт за изключителна държавна благосъстоятелност, което дава доста мощни позиции на страната и на локалната власт. “Всичко в подземното равнище в тази част на центъра е в ръцете на страната с доста мощни законови режими, които е доста мъчно да бъдат преборени”, добави той. А по-късно увери обществеността, че локалната власт ще направи всичко належащо, с цел да се съблюдават законите и особените правила, които важат за тази зона.

Самото създаване на хотела през 60-те години на предишния век бе несъмнено от Чобанов като “голяма грешка”.

Първо, на 30 юли кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков от " Демократична България " разгласява негативното си мнение за повдигането на 42-метрова нова постройка на мястото на хотела. Позицията на Трайков пристигна след писмо на основния проектант на София Здравко Здравков за почнала процедура за изменение на Подробния организационен проект (ПУП) на региона на хотела. Реално, с нея се цели разрешаването на новия градеж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР