Столична община е напът да налее 4.4 млн. лв. в

...
Столична община е напът да налее 4.4 млн. лв. в
Коментари Харесай

Столична община налива поетапно 4.4 млн. лв. в реставрацията на банята в Овча купел

Столична община е напът да налее 4.4 млн. лева в реставрацията на баня “Овча купел” през 2022 и 2023 година Реално това са 57% от цялата сума за възобновяване на банята, която възлиза на общо 7.6 млн. лева Решението бе взето единомислещо от комисията по финанси към Столичния общински съвет във вторник по предложение на новия зам.- кмет Мирослав Боршош. На съвещанието обаче не участваха представители на " Демократична България " и “Спаси София”.

Това е трети опит за задействане на плана. При първата социална поръчка в бързината не бе взето утвърждение от Националния институт за недвижимо културно завещание. След като ведомството се произнесе изникна нов проблем - оказа се, че заложеното възобновяване не е съобразено с историческата полезност на постройката и стана ясно, че не могат да се вършат промени във функционалностите на обекта, каквито бяха заложени. След като тези проблеми бяха преодоляни, в този момент парите се наливат, макар, че обектът няма още всички разрешителни, които изисква Законът за устройство на територията.

Отделно от това публичните поръчки не бяха съобразени с разпоредбите на европрограмата “Наука и обучение за образован растеж”, по която идват останалите средства за плана – 3.3 млн. лева Те обаче са съответно за “Изграждане и развиване на център за върхови достижения “Наследство БГ” в обособена част от постройката на баня “Овча купел”. В плана за върховия център са включени Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Техническият университет, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, шест института на Българска академия на науките, Националната спортна академия, Народната библиотека “Св. Климент Охридски” и районният исторически музей на София.

Средствата ще се отпускат през 2022 и 2023 година

Средствата ще бъдат заложени в бюджета на столицата за 2022 година и 2023 година, излиза наяве още от отчета на Боршош. Парите ще се изразходват за планиране, осъществяване на строителни и реставрационни работи. И още за инвеститорски надзор, строителен контрол, авторски контрол и подготвителни действия и т.н.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР