Столичен общински съвет ще обжалва решението на столичния Административен съд,

...
Столичен общински съвет ще обжалва решението на столичния Административен съд,
Коментари Харесай

СОС ще обжалва отмяната на съда на новата наредба за пиротехническите средства

Столичен общински съвет ще апелира решението на столичния Административен съд, който на първа инстанция анулира новите ограничавания за потребление на фойерверки в София. Това разгласи ръководителят на СОС Георги Георгиев през днешния ден.

" Това, което се случва, го няма на никое място в Европа - да се гърмят бомбички, пиратки и най-различни пиротехнически средства под прозорците на хората ", означи той.

Новата разпоредба имаше за цел да понижи безразборната приложимост на пиротехнически средства на избрани места в столицата - в междублокови пространства, до лечебни заведения, учебни заведения и детски градини. Тя планува и прилагане на по-сериозната приотехника единствено на Нова година, или след предварителна поръчка. Налице са и солидни санкции за физически и юридически лица.

От законова позиция обаче Административен съд-София откри проблем с част от текстовете, които даваха пълномощия на общината да дава позволения за приложимост на сходни произведения. Причаната - в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения е посочено, че единствено Министерство на вътрешните работи има пълномощията да издава разрешителните за приложимост на тези произведения.

" В наредбата ясно е посочено кой какво управлява, няма неизясненост съгласно нас. Няма районно полицейско ръководство в София през последните пет години, което да е направило инспекция за метода на потребление на пиротехнически средства и повода е, че няма законова наредба, която да лимитира по някакъв метод използването на пиротехнически средства ", изясни Георгиев.

Той напомни, че новата разпоредба е в резултат на петиция от над 17 000 софиянци, които желаеха ограничение на пиротехническите средства в града. 

" В София има над 5 хиляди деца от аутистичния набор, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и дребни деца, домашни любимци и бездомни животни, които същински страдат от безразборната приложимост на пиротехнически средства. Озадачен съм за какво в 21 век би трябвало да водим подобен цивилизационен спор ", добави ръководителят на СОС.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР