Столичани вече пътуват удобно и екологично, ще се наслаждават на

...
Столичани вече пътуват удобно и екологично, ще се наслаждават на
Коментари Харесай

Луксът успокоява столичани с нови 72 возила

Столичани към този момент пътуват комфортно и екологично, ще се любуват на климатици, невисок под, камери, улеснения за майки с колички и хора с увреждания. Нови 42 трамвая, 30 тролея и 49 електробуса дойдоха в София през последните 4 година, по този начин стотици хиляди всеки ден към този момент пътуват удобно.

“Развитието на София като модерна европейска столица е немислимо без добре развъртян и интегриран публичен превоз, който да удовлетворява потребностите на хората от подвижност по метод, минимум нездравословен за околната среда. Ключов миг за реализиране на европейските екологични стандарти е развиването на електрическия превоз ”, споделя шефът на общинското сдружение “Столичен електротранспорт ” ЕАД Евгений Ганчев.

13 нови нископодови трамвая бяха доставени през 2019-2020 година по втората фаза на “Проект за интегриран столичен градски превоз ” (по Оперативна програма “Региони в напредък 2014-2020 година ”). Те са климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи. В тях има и видеонаблюдение. С доставката им всички трамваи по линия №5 към този момент са актуализирани.

За същия интервал пристигнаха и 15 електробуса с 6 зарядни станции, закупени от общинското сдружение със заем от Европейска банка за възстановяване и развитие. Те са част от първия стадий от плана за създаване на 6 нови електролинии за заместването на автобусните. “Те употребяват най-изгодната все още ултракондензаторна технология и имат Европейски Съюз типово утвърждение ”, изясни Ганчев. Проектът включва общо 30 електробуси и 12 зарядни станции, като инвестицията е за над 14,7 млн. евро.

През 2020-2023 година се осъществя и планът “Изпълнение на действия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Столичната община посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен превоз - електрически рейсове и тролейбуси ” по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 година ”.

По него бяха доставени 30 нови нископодови съчленени тролейбуса, които обслужват линиите 1, 9, 6 и 7. Те дават отговор на всички европейски стандарти, климатизирани са, налични за трудноподвижни хора, майки с детски колички и незрящи хора.

Разполагат със модерна система за самостоятелно напредване с акумулаторни акумулатори (минимум 5 км пробег без контактна мрежа). “С доставката на новите тролейбуси се извърши дефинитивно обновяване на тролейбусния парк, като замениха старите “Икарус ”, изясни Ганчев.

По плана са доставени и 34 нови нископодови бързозарядни електробуса с 13 станции и съоръжение. Реконструираха се и 3 токоизправителни станции (ТИС) и се построиха нови сложни трансформаторни постове за новите транспортни средства. През 2022 година приключи ремонтът на Търговско-икономическа служба “Юнак ”, а при започване на тази - и на Търговско-икономическа служба “Веслец ” и Търговско-икономическа служба “Слатина ”.

Ключов план е и “Изпълнение на действия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Столичната община посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за релсов превоз - трамвайни мотриси ” по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 година ”. Възлиза на 97 млн. лева и по плана бяха доставени 29 нови нископодови трамвая. Те са дълги 30 м, с климатик, платформа за качване, специфични места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение. Движат по линии 4, 5 и 18.

С реализацията на плановете доста се покачват успеваемостта, качеството и сигурността на пътуванията, в това време се понижават равнищата на нездравословни излъчвания в центъра на София, изясни Ганчев.

През 2016 година със средства на общината бе актуализирано трамвайното трасе по ул. “Козлодуй ”, а година по-късно се ремонтираха релсовият път и контактно-кабелната мрежа на бул. “Дондуков ”. Със строителството на втория лъч на метрото бе издигнато и ново трамвайно трасе по ул. “Бели Дунав ” и бул. “Рожен ” до “София-север ” още през 2009 година Пусна се и първият стадий на трамвайната линия от “Искърско шосе ” през “Дружба 1 ” и “Дружба 2 ” до “Цариградско шосе ”.

Ремонтът на релсовия път и на контактната мрежа по ул. “Граф Игнатиев ” стана факт още през 2018 година също по Оперативна програма “Региони в напредък ”, а през септември 2019 година бе приключен и този по ул. “Каменоделска ”.

Реконструкцията на релсовия път и на контактно-кабелната мрежа от Съдебната палата по бул. “Македония ” и бул. “Цар Борис III ” до трамвайно ухо “Княжево ” започва през 2021 година Инвестицията от 40,4 млн. лева е по “Региони в напредък ” и би трябвало да завърши до края на годината.

По-добрата съгласуваност сред спирките и другите елементи от жк “Младост 2 ” към този момент улеснява жителите му, откакто през 2018 година със средства на общината бе построено ново тролейбусно трасе - продължение на тролей №5. През май 2019 година приключи построяването на новото тролейбусно трасе по ул. “Бяла църква ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР