Стокообменът ни с Турция бележи ръст с 9.2% през първите

...
Стокообменът ни с Турция бележи ръст с 9.2% през първите
Коментари Харесай

Стокообменът ни с Турция бележи ръст с 9.2%

Стокообменът ни с Турция бележи растеж с 9.2% през първите три месеца на годината. 

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и посланикът на Турция Н. Пр. госпожа Айлин Секизкьок разискаха активизиране на икономическото съдействие и планове за нови вложения. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на стопанската система и промишлеността.

Двамата разговаряха за опциите за взаимно поощряване и отбрана на вложенията. Те разискаха и секторите с капацитет за повишаване на търговията, измежду които са осведомителни и информационни технологии, нововъведения, машиностроене и други

По време на срещата бяха разисквани и опциите за турски вложения в транспортната инфраструктура на страната, както и за капацитета на български компании във вагоностроенето и поддръжката на локомотиви.

Министър Богданов подчертава пред дипломат Секизкьок, че приемането на България в Шенген е главен приоритет за страната ни. Той изясни, че участието ни в зоната ще е от изгода и за турските компании, които са вложили в България, написа Българска телеграфна агенция. 

Турция е стратегически вложител в България, водещ сътрудник отвън Европейския съюз. През първото тримесечие на 2023 година стокообменът сред двете страни е 1.7 милиарда евро, което е растеж с 9.2% по отношение на същия интервал за 2022 година През първите три месеца на годината износът към Турция също бележи растеж, с 6.1%, и към този момент е 718 млн. евро, а вносът е в размер на 1 милиарда евро, което е растеж с 8.3%. Интересът на турските компании в България е към планове, свързани с енергийната инфраструктура, строителство, произвеждане на части за автомобилната индустрия, хранително-вкусовата и текстилната индустрия и други
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР