Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9

...
Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9
Коментари Харесай

Министър Богданов: Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро

„ Стокообменът сред България и Гърция доближи рекордни равнища от 5,9 милиарда евро през 2022 год., отчитайки почти 30% растеж, съпоставено с 2021 година “.

С тези думи министърът на стопанската система и промишлеността откри българската палата на 87-ия Солунски интернационален панаир, дружно с гръцкият си сътрудник министърът на националната стопанска система и финансите Констанинос Хадзидакис. От българска страна на събитието участваха още министрите на финансите и туризма – Асен Василев и Зарица Динкова, както и представители на предприятия, организации и институции. 



С фокус върху България като страна-почетен посетител от през днешния ден стартира тазгодишното издание на ревюто в град Солун, Гърция. Двамата министри разясниха неограничените благоприятни условия за напредък, които България и Гърция могат да реализират, надграждайки своя стопански и търговски капацитет. „ Гърция е значим търговски сътрудник на България “, акцентира министър Богданов. По неговите думи страната ни е атрактивна капиталова дестинация за гръцкия бизнес  и доказателство за това е повишеното доста наличие на компании с гръцки капитал – към този момент над 18 000. „ Гръцките вложения в България доближават повече от 3 милиарда евро, като за 2023 година директните задгранични вложения в България са с размер от над 300 млн. евро. “, сподели още той.  Mинистър Богданов акцентира, че двете страни имат капацитет да основат дружно районен енергиен хъб за Югоизточна Европа, значимостта на който ще бъде както районна, по този начин и със съществено позитивно отражение на цяла Европа.От своя страна гръцкият министър на националната стопанска система и финансите Констанинос Хадзидакис разгласи, че България е втората по значителност дестинация за експорт на артикули от гръцки бизнесмени. „ Ще задълбочим двустранното съдействие в секторите нововъведения, нови технологии и енергетика “, добави той.  

Двамата министри обиколиха българските щандове на 87-ия Солунски интернационален панаир. Тази година страната ни е показана от 60 български компании и организации от разнообразни браншове. Министър Богданов разгласи стартирането на два нови плана - първите карго полети от страна на българската компания Дронамикс на гръцкия пазар и новата стратегия на Ендуросат за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация. Гърция е първият пазар, на който Дронамикс ще стартира търговски полети. Техен сътрудник в южната ни съседка е логистичната компания Golden Cargo, част от Golden Union. Първите направления в Гърция ще свържат Атина с Крит и с Кавала, като през 2024 година следва да се отворят и други дестинации, обслужвани от Дронамикс с дронове, създадени в България. Програмата Bulgarian Sentinel Program на Ендуросат се чака да започва през идната година и да даде големи благоприятни условия за развиване на нови технологии за сигурност, наблюдаване на околната среда и ранна предварителна защита при бедствия и повреди.

В рамките на откриването, в своята тирада министър Богданов се обърна към всички потърпевши от естествените бедствия и породените от тях наводнения в България и Гърция и изрази своите съболезнования към фамилиите на починалите. 



Националното присъединяване в 87-то издание на Солунския интернационален панаир се провежда от Министерството на стопанската система и промишлеността. На българския народен щанд в Солун ще бъдат показани предприятия, организации и институции като Българската организация за вложения (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На обособени щандове активността си ще презентират десетки български компании от разнообразни браншове като високи технологии и IT, компании, свързани с хранително-вкусовата индустрия, с обучение, превоз, машиностроене и други, оповестиха от пресцентъра на министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР