Стоил Алипиев – председател на Комисията за защита на потребителите

...
Стоил Алипиев – председател на Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Стоил Алипиев, КЗП: Втората предпоставка за завишаване на цените е неинформираното търсене

Стоил Алипиев – ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в изявление за предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Алипиев, министърът на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че се обмисля санкцията за нелоялните търговски практики в храните да стане % от оборота посредством смяна в нормативната уредба. Смятате ли, че е нужна сходна смяна?  

Това при всички положения би трябвало да се случи посредством смяна на нормативната уредба, само че това може да стане едвам когато има парламент, тъй като е нужна смяна в настоящия Закон за отбрана на потребителите. При всички положения на мнение сме, че по този начин плануваните глобите към сегашния миг не могат да обезпечат наказателната и възпитателна функционалност на глобата, защото техният размер е несъпоставим с нарушаванията, които сме установили. И смятам, че когато тези наказания са ориентирани към търговци, които оперират на огромния пазарен дял, които държат огромния пазарен дял, които имат такива огромни обороти, наказания с размер до 50 000 лв. не биха могли да възпроизведат нужния резултат, който се чака, с цел да обезпечат своето налагане.  

Да, знаем, че от предходната година, от 28 май, в случай че не се неистина, оптималната санкция, която КЗП може да постанова, е от 50 000 лв.. При какви условия вие налагате сходна санкция можем ли да кажем, и честа процедура ли е това?  

Принципно самият административен ред е планувал по този начин, че при установени нарушавания, издаване на забранителен акт от страна на КЗП да се гони по-минималния размер на глобата. Разбира се, когато има доста утежняващи обстановката условия, би могло да се подходи към оптималния размер на глобата. Хубаво е когато се дефинира размера на глоба това да бъде разследване на справедливи аргументи, да бъде добре прецизирано, тъй като ние сме безусловно наясно, че дейностите на комисията минават и правосъден надзор. Така че належащо е и когато се дефинира размера на глобата, и когато се дефинира самото нарушаване и разказва, то да бъде направено по метод, който е първо, обективно, второ, законосъобразно, и трето, задоволително изискан, с цел да може да устои на последващия надзор.  

Да, вие може да наложите сходна санкция, само че съдът да каже друго?  

 Разбира се, че съдът е този, който може да анулира актовете на комисията.  

Да. Нужни ли са промени във вашия пълномощия, на КЗП? Какво е вашето мнение?  

Нормативната база, която е имплементирана в Закона за отбрана на потребителите, в огромна част е взета от законодателството в Общността. Така че тя е много прецизна, много описателна. Но ще се отнася до размера на глобите, безусловно несъпоставимо и несравнимо е това, което е в националното ни законодателство, и това, което плануват законите и директивите в Общността. За да може да се реализира този резултат, който е планувал законодателят на глобата, тя би трябвало да дава отговор като размер би трябвало да дава отговор на нарушаванията, които са установени.  

Какви промени съгласно вас биха дали резултат и биха възпрели търговците както се споделя да не изкривяват икономическото държание на потребителите като създават предпоставки за изкуствено завишаване на цените?  

Мисля, че упражняването на задоволителен надзор би било задоволително, с цел да се реализира този резултат, да се отстранят, да се забранят потреблението на нелоялни практики, да се дефинират кои от практиките, които употребяват търговците, са нелоялни.  

Г-н Алипиев, в кои браншове откривате най-често нелоялни търговски практики?  

Вие знаете, че последният месец комисията е съсредоточила най-вече силите си към огромните търговски обекти за хранителни артикули. Това не значи, че нелоялните търговски практики не участват и в други сектори. Вие знаете от първата ни среща, когато встъпи новият състав в служба, че дефинирахме нелоялните търговски практики и неравнопоставеното състояние на консуматори, като в договорите, които подписват с търговците, като два от главните проблеми на пазара, които са мотив за деформиране на целия пазар, и за трупане на обществено напрежение. Към сегашния миг поради напъните на държавното управление за справяне с високите цени на съществени хранителни артикули, комисията насочи последния месец най-вече напъните си към това да установи какво е положението и до каква степен е обективен пазарът на хранителни артикули в огромните търговски вериги. Винаги съм казвал, че напъните ни са ориентирани към тях, не тъй като са огромни, а тъй като държат преобладаващия пазарен дял и те са в положение да изкривят целия пазар. Към сегашния миг към 231 случая ще бъдат прегледани като нелоялна комерсиална процедура, като към този момент 15% от установените случаи са утвърдени от КЗП, че съставляват нелоялните търговски практики, и се изготвя нужната административна документи, която да се сведе до знанието на търговците.  

Според вас взимат ли си записка търговците? Какви са вашите наблюдения?  

Все още нямаме противоположна връзка от търговците, само че е безусловно обикновено когато един надзорен орган се произнесе със забранителна заповед за прекратяване на дейности, които е установил като нелоялна комерсиална процедура, търговецът да се съобрази с тях. При всички положения чакаме и схващане от страна на търговците, както да се съгласят с констатацията, по този начин и може би няма да бъдат съгласни с някаква част от констатациите. Оттам насетне разногласието ще се реалокира, в случай че има подобен, ще се реалокира към правосъдните органи.  

В първия ни диалог с вас, както вие го припомнихте доскоро, заявихте тогава, че работата на комисията ще бъде в посока да стабилизира пазара.  

Да. Нашите напъните в действителност съответстваха и с напъните на държавното управление по отношение на образуването на цените на едни от главните артикули, тъй като както вие споменахте в нашия пръв диалог, аз тогава показах, че дейностите на комисията не би следвало да са реактивни, това, което е било до сегашния миг – при подаване на тъжба да има съответната реакция заради една доста елементарна причина – тогава се обгръщат проблемите единствено на тези хора, които са се оплакали. А при съществуването на подобен видно от резултатите мощно килнат пазар, при всички положения дейностите на един надзорен орган би трябвало да са самодейни и тенденциозни, и да не следват само и единствено подаването на тъжби, а би трябвало да са и превантивни.  

Кои остават главните проблеми на потребителския пазар към днешна дата?  

Основните проблеми на потребителския пазар са нелоялните търговски практики и неравноправните клаузи в договорите, които те подписват с търговците. Тъй като диалогът към сегашния миг следва единствено посоката на нелоялните търговски практики, дано да разясняваме тях. Нелоялните търговски практики са предпоставката за изкуствено завишаване на цени. Защото кое завишава цените? Търсенето. В момента търсенето на съществени хранителни артикули не е в резултат на обогатяване на популацията, а в резултат на някакви екзистенциални потребности. Няма по какъв начин хората да не търсят храна. Но втората причина за завишаване на цените, това е неинформираното търсене. Тогава, когато потребителят не взима осведомено решение, даването на единодушие за покупка на една стока не е разследване на негов осведомен избор, и той не може да направи вярната преценка за това дали купува най-хубавата стока, която ще удовлетвори авансово заложените му упования.  

Разбрахме, че за резултатите от вашите инспекции изисква време от 3 до 6 месеца, нали по този начин, да чакаме резултати от направените инспекции?  

Това е съобразено с административните периоди, които са нужни първо за събиране на доказателства при произнасянето на комисията, второ, нужни са и периоди и за прецизиране на документите и самото правене от страна на комисията. За да бъдем точни в това, което вършим, и да сме спокойни за законосъобразността на актове, които се издават, по тази причина ние отделяме нужното време за тяхната подготовка, и предвиждаме, че в рамките от 3 до 6 месеца са рационални периоди, в които да се даде, да може да се чака някакъв резултат от дейностите на комисията. Това що се отнася за нелоялните търговски практики, тяхното прекратяване, и унищожаване на тази причина за изкуствено завишаване на цени.  

Добре. Благодаря ви, господин Алипиев, за този диалог. Ние ви пожелаваме триумф против нелоялните търговски практики.  

Благодаря ви и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР