Стогодишната оцеляла от Холокоста Марго Фридлендер призова младото поколение винаги

...
Стогодишната оцеляла от Холокоста Марго Фридлендер призова младото поколение винаги
Коментари Харесай

Оцелели в Холокоста осъдиха използването на жълта звезда от антиваксъри

Стогодишната оживяла от Холокоста Марго Фридлендер прикани младото потомство постоянно да помни нацисткия геноцид и осъди потреблението от някои протестиращи антиваксъри на жълтата звезда , която евреите са били принудени да носят, оповестява " Ройтерс ".

" Днес виждам, че споменът за случилото се е измъчван по политически аргументи, от време на време даже осмиван и потиснат на всички места ", сподели тя пред депутатите от Европейски Съюз в Брюксел на гала във връзка 77-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц в Полша.

" Не мога да допускам , че трябваше да виждам на 100-години по какъв начин знаците на нашето поругаване от нацистите , като по този начин наречения " Юденщерн ", нахално се употребяват на откритата улица от новите врагове на демокрацията , с цел да се показват... до момента в който живеем в средата на народна власт - като жертви ", добави Фридлендер.

Тя има поради стачкуващи на митинги против имунизацията , които си закачат значки с жълти звезди на облеклата, напомнящи платнените значки, които нацистите наложително закачаха на евреите, с цел да ги маркират.

В отчет, оповестен от израелското държавно управление в четвъртък, се споделя, че сходни протестиращи подклаждат световния антисемитизъм .

Майката и братът на Фридлендер са убити в Аушвиц. Самата тя оцелява в концентрационния лагер Терезиенщат в днешната Чехия, единствената в фамилията, оживяла след Холокоста , когато нацистите убиха 6 милиона евреи по време на Втората международна война.

След като живее в Ню Йорк в продължение на 64 години, Фридлендер сподели, че се е върнала в Берлин през 2010 година, с цел да съобщи посланието си на по-младото потомство .

" Върнах се, с цел да приказвам с вас, да протегна ръка към вас, да ви помоля да свидетелствате вместо нас, които няма да можем да вършим това още дълго ", сподели тя, говорейки на немски в Европейския парламент .

" Не можем да променим случилото се, само че в никакъв случай не би трябвало да се повтаря . Ето за какво би трябвало да бъдем бдителни през днешния ден - и да не си затваряме очите, както в предишното ", предизвести тя.

Поддържайки Фридлендер, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание, че Европа ще остане нащрек за опасността от антисемитизъм, която към момента отравя обществото .

" Върнахте се, с цел да може историята в никакъв случай да не се повтаря. Ние се вслушахме в предизвестието, което идва от хора като вас ", сподели фон дер Лайен. " Този път няма да си затваряме очите. Nie wieder, в никакъв случай повече ! "
 Германия ще задържа антиваксъри с жълта звезда за подбудителство на ненавист
Германия ще задържа антиваксъри с жълта звезда за подбудителство на ненавист

Използването на приспособени " еврейски звезди към този момент може да се одобри като главно нарушаване на публичния ред "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР