Стоейки в своето поле с изсъхнала царевица, Санти Каудевила е

...
Стоейки в своето поле с изсъхнала царевица, Санти Каудевила е
Коментари Харесай

„Ние сме в пустиня“: Мъртви култури, изчезващи езера - Испания пресъхва

Стоейки в своето поле с изсъхнала царевица, Санти Каудевила е доста обезпокоен.„ Аковремето не се промени,ще бъдем на нула.Никаква годишна продукция няма да съберем “, сподели той пред CNN.

Каудевила, който отглежда царевица, сорго и други култури в Гименелс в Каталуния, беше мощно обиден оттежката суша, която засегна тази част от североизточна Испания.

" Ние сме в пустиня.Това през днешния ден е пустиня “, сподели той.

Липсата на вода стартира да се усеща като екзистенциална рецесия за фермери като Каудевила и той се тревожи за бъдещето на своята специалност.Става все по-трудно да се свържат двата края, защото културите умират заради липса на вода,или въобще не могат да бъдат засадени.



Сушитеса факт от животав този завършек на Испания.

„ Те са типични за средиземноморския климат на Каталуния “, сподели Алберт Рухи, еколог по сладка вода в Калифорнийския университет в Бъркли, който е родом от Каталуния.

„ Това е най-лошият интервал, който сме имали за последните 100 години “, сподели Самуел Рейес, шеф на Каталунската водна организация.

Проблемът се популяризира и отвън Каталуния.

Испания е в дълготрайна суша от края на 2022 година, сподели Рикардо Торихо, представител на AEMET, испанската национална метеорологична работа.

През март в страната са паднали единствено 36% от междинните месечни превалявания, коетоправи месеца вториянай-сух март този век.Тенденцията продължи през април, който може да се окаже най-сухият в историята.

Условията на суша се утежниха от високите температури, които припомнят повече за средата на юли, в сравнение с за пролетта.

Миналия четвъртъкаприлските върхове бяха разрушени, като град Кордоба в южна Испания доближи 38,8 градуса по Целзий.

Комбинацията от суша и жега породи опасения за повтаряне на предишното лято, когато страната стана жертва нагорещи талази и горски пожари, които изгориха756 000 акра.Необичайно ранните горски пожари тази пролет към този момент изгорихаповече от 10 000 акрав източния район Кастелон.

Тези условия сочат нова действителност за елементи от Европа, която сезатопля два пъти по-бързоот междинното за света.Въпреки че ще отнеме време, с цел да се дефинира точната роля, която играе изменението на климата, учените са безапелационни, че породеното от индивида световно стопляне прави сушите и горещите талази по-чести и по-екстремни.



„ Селскостопанска злополука “

Напуканата, изсъхнала земя в язовир Сау разкрива тежката жертва, която неналичието на превалявания е нанесла на водоизточниците на Каталуния.

Разположен на към 100 километра северно от Барселона, резервоарът е основен източник на питейна вода за района, само че в края на април бешесамо със 7%от потенциала си.

Нивата на водата му са толкоз ниски, че се е появило средновековно населено място, наводнено при основаването на езерото през 60-те години на предишния век, което придава злокобно наличие на напеченото от слънцето дъно на езерото.



Властите бяха принудени да източат водатав опит да защитят качеството й и трябваше да отстранен локалните риби, за даспрат задушаването им.

Нивата на резервоара в Каталуния се движатоколо 25%, което е доста по-ниско от нормалното за това време на годината.

Липсата на вода има пагубно влияние върху фермите в района.„ Няма казус “, сподели Марти Костал, началник на водоснабдяването на Младите фермери и животновъди на Каталуния (JARC).

По-голямата част от реколтата от пшеница и ечемик на дъждовна земя ще бъде изгубена, а на напоявана земя ще бъде понижена на половина, сподели Костал пред CNN.„ Ако не вали през май, ще бъде злополука “, сподели той.



Сушата визира 60% от провинцията на Испания и е унищожила реколтатана 8,6 милиона акра, съгласно Координатора на организациите на фермерите и животновъдите (COAG).

Животновъдството е изложено на риск, защото фермерите се нуждаят от пасища, с цел да изхранват животните си.Без него те са принудени да купуват храна.Очакват се загуби и за овощни градини, лозя, произвеждане на зехтин и зеленчукопроизводство, сподели Серж Зака, агрометеоролог, пред CNN.

„ Тези агроклиматични условия водят до селскостопанска злополука “, сподели той.



Липсата на растителност също пречи на пчелите да вършат мед.Пчеларите са изправени пред трети следващ сезон без годишна продукция с помощта на дефицита на вода, съгласно COAG.

През април Испания изиска незабавно финансиране от Европейския съюз, за ​​да помогне на фермерите да се оправят с последствията от сушата.

" Няма вода "

Недостигът на вода визира освен фермерите, само че и питейната вода.

Село Кастелсир, на към 30 благи северно от Барселона, е едно от многото места в Каталуния, които разчитат на вода, доставяна с камиони.

Хората бяха помолени да пестят вода, като взимат бързи душове, внимават, когато мият чинии и не пълнят басейните си.

Ситуацията продължава повече от година, сподели Хуан Когдони, гражданин на селото.„ Много сме обезпокоени “, показа той.



С наближаването на лятото и вярата за значителни пролетни дъждове избледнява, мнозина бият паника за това какво може да се случи в Испания.

„ Сега се намираме в доста трагична обстановка “, сподели Джоан Хирона Гомис, академик от Института за проучвания и технологии в региона на храните - изследователска организация, благосъстоятелност на каталунското държавно управление.

Без обилни превалявания „ ще претърпим неприятна суша това лято “, сподели той пред CNN.

Гомис работи върху опити за повишение на успеваемостта на напоителните системи, употребявани от фермерите, в това число посредством потребление на технологии като датчици за оценка на точното количество вода, от което се нуждаят културите.

Дали Каталуния може да остане един от основните аграрни райони в Европа е „ огромният въпрос “, сподели Гомис.Всичко зависи от това „ дали можем да се приспособяваме “.

Това ще значи огромни промени, сподели Костал, в това число проучване на устойчиви на суша култури, вложения в градска и селскостопанска инфраструктура и усъвършенствания във водната успеваемост.

Той се надява, че протичащото се в Испания и други елементи на Европа ще подсети на хората от кое място идва храната им.„ Плодовете се създават на полето, а не на рафтовете на супермаркета “, сподели той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР