“Стоенето и изолацията у дома вече се завъртяха като вихрушка,

...
“Стоенето и изолацията у дома вече се завъртяха като вихрушка,
Коментари Харесай

Психолог: Проблемите за децата след локдауна остават неглижирани

Стоенето и изолацията вкъщи към този момент се завъртяха като буря, и сякаш образованието за децата към този момент не е толкоз значимо, колкото връзката, играта и заниманията. В резултат на локдауните при по-малките деца дисциплината не е построена въобще, а при по-големите е напълно нарушена ”. Това съобщи училищният психолог Сияна Петрова  в изявление за БГНЕС.

Основните проблеми по време на онлайн образованието е стресът, че децата и техните родители изостават с образователния материал. “Едно е директният контакт учител-дете, учител-родител, а напълно друго е когато би трябвало да останат вкъщи и урока да се организира онлайн ”, счита психологът, и акцентира,че когато децата са в комфорта на дома си, по напълно различен метод възприемат обучителната информацията и надлежно не възприемат по този начин съществено образователния развой както когато са в учебно заведение. В резултат всичко това се е отразило и на самочувствието на децата, тъй като на едни деца им оказват помощ родителите им, които са останали вкъщи, само че множеството са били оставени сами да се оправят или с възрастни баби и дядовци, които към този момент са много надалеч от образователния развой.

“Когато в учебно заведение има някакво усложнение или децата не са разбрали нещо, те питат учителя си или той самичък вижда пропуща, тогава корекцията е съвсем мигновена, до момента в който при онлайн образованието е доста мъчно да се усети къде са усложненията на децата ”, акцентира тя.

“Локдауните са довели и до различен основен проблем - социализацията . “Едно е децата в междучасието да разхлабен от натоварването и многото информация, която получават в часа, а напълно друго е при онлайн образованието, въпреки и часовете да са понижени на по 20 минути. Това са дребни на пръв взор неща, само че оказват съществено въздействие върху децата като цяло ”, счита специалистът.

По време на онлайн образованието на децата е липсвал ежедневният табиет и ритуалите при присъствено образование в учебно заведение, които приготвят децата душевен за образователния развой. И точно тези проблеми не са се решили, макар че децата се върнаха в присъствена форма на образование.

“От една страна, мъчно се наваксват пропуските , даже и децата да стоят в учебно заведение, персонално съгласно мен програмата е прекомерно натоварена за учениците, а децата нямат задоволително часове за затвърждаване на знанията. И досега децата не могат да наваксат равнището, на което трябваше да са “.

Според психолога казусът идва от самото Министерство на образованието и науката.

“От стратегиите, които се спускат, и отговорностите, които се постановат на учителите: да следват образователния материал, а не неговото асимилиране. Този проблем не е от в този момент, не е от пандемията, ами доста преди този момент. Виждам огромно изпитание от страна на учителите и родителите, доста се стараят, само че нещата се получават при доста малко деца. Тук по-скоро бих се обърнала към МОН да извърнат внимание на казуса ”, разяснява Петрова и добави, че системата на обучение в чужбина е насочена към учениците и е доста по-щадяща за тях. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР