Стивланд Хардауей Морис, известен като Стиви Уондър, е роден на

...
Стивланд Хардауей Морис, известен като Стиви Уондър, е роден на
Коментари Харесай

Стиви Уондър става на 73 години

Стивланд Хардауей Морис, прочут като Стиви Уондър, е роден на 13 май 1950 година и няма потребност от показване най-малко за феновете на музиката. Роден със заболяване, което го прави кьорав от самото раждане, Уондър е дете-чудо и се утвърждава като легенда в музикалната промишленост. Човек с доста гении, той е прочут освен с успокояващия си бездънен глас, само че и с нововъведенията си, които оформят жанра R&B. През годините той издава над 20 студийни албума, с които печели награди от целия свят. Нека отпразнуваме рождения ден на легендата с някои любопитни обстоятелства от живота му.


" I Wish " е автобиографична ария

Наградената комбинация от албума му от 1976 година " Songs in the Key of Life " се основава на личния му житейски опит.

60-те най-продавани музикални реализатори

С над 100 млн. продадени плочи той е един от 60-те най-продавани музикални реализатори от втората половина на XX век.

Той е неразрешен в Южна Африка

За това, че през 1985 година приема премията си " Оскар " от името на Нелсън Мандела, той е неразрешен от южноафриканското държавно управление и радиоканалите.

Той печели за три поредни албума

Уондър е единственият музикант, който е получавал премията " Грами " за албум на годината три пъти поред.

Той също по този начин има частична загуба на подушване

Вследствие на автомобилна злополука през 1973 година той отчасти губи и обонянието си.

Легендарният Стиви Уондър прави серенади на почитателите си по целия свят с превъзходния си глас. Роден е като Стивланд Хардауей Джъдкинс в Сагинау Мичиган на 13 май 1950 година в фамилията на Лула Мей Хардауей, американска авторка на песни, и Калвин Джъдкинс, чиновник на американската войска, той е третото от петте деца на майка си. Роден прибързано, той ослепява в болничния развъдник. Майка му се развежда с татко му, когато той е на четири години, и те се реалокират в Детройт, където той посещава началното учебно заведение " Фицджералд ". Тук той стартира да пее в хора на баптистката черква в Уайтстоун. По-късно майка му трансформира семейството си на Морис и той резервира името си за цялостен живот. От ранна възраст стартира да свири на пиано, хармоника и барабани, а също по този начин образува група с другар, наречена " Стиви и Джон " - понякога свири по празненства и улични ъгли.

През 1961 година е открит от известния американски музикант Рони Уайт, който го води на прослушване в Motown - звукозаписната компания на Universal Music Group. Веднага подписва контракт и получава театралното име " Малкия Стиви Уондър ". През 1962 година е публикуван дебютният му сингъл " I call it Pretty, But the Old People Call It the Blues " и първият му албум, озаглавен " The Jazz Soul of Little Stevie ", който няма огромен триумф. Същата година той се записва в Мичиганското учебно заведение за слепи в Лансинг. Продължавайки да прави турнета, през 1963 година излиза сингълът му " Fingertips " от албума " Recorded Live: The 12-Year-Old Genius " се трансформира в шлагер и заема челно място в класацията Billboard Hot 100. Така той става най-младият реализатор, оглавявал класациите, едвам на 13 години. Следващите му записи обаче не реализират подобен триумф, защото и гласът му стартира да се трансформира с възрастта. Той даже се снима в два кино лентата, които обаче не съумяват да създадат усещане. За да прекъсне затишието в кариерата си, той трансформира професионалното си име на " Стиви Уондър ", като отстранява " Little ", и записва няколко шлагера в средата на 60-те години.

По това време той написа песни за себе си и за други реализатори от Motown. Албумът му от 1968 година с инструментални соул и джаз части - " Eivets Rednow " - не получава огромно внимание, само че синглите от интервала 1968-1970 година, в това число " I Was Made to Love Her " и " Signed, Sealed, Delivered I " m Yours " - последната е и първата му независимо продуцирана ария. Следващият си албум " Where I " m Coming From " той написа дружно със брачната половинка си Сирита Райт, за която се дами през 1970 година Албумът е публикуван през 1971 година По-късно същата година, заради креативен различия, той разрешава договорът му с Motown да изтече. След два нови албума той подписва нов контракт с Motown, който му обезпечава по-висок размер на хонорара. В албума му с Motown от 1972 година, " Music of My Mind ", той се разнообразява с песни, в които се разискват сантиментални, както и обществени и политически тематики. През същата година издава и албума " Talking Book ", в който са включени шлагерите " Superstition " и " You Are the Sunshine of My Life ". Песните му носят три награди " Грами "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР