Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на

...
Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на
Коментари Харесай

Edna музикална легенда на 71: честит рожден ден на Стиви Уондър!

Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на 13 май 1950 година.

Една от видните фигури в американската известната музика през 20 век, той печели 26 награди Грами, в това число премия за повсеместен принос.

Той е третото от общо шест деца в фамилията на Калвин и Лула Мей Хардуей. Стиви е незрящ по рождение. Една от аргументите за затрудненията, довели до това е, че се ражда шест седмици прибързано.

Когато е на 4 години, майка му напуща татко му и взима децата си със себе си. Тогава сменя семейството на Стиви на Морис. Това остава неговото фамилно име.

Още доста дребен, Стиви стартира да свири на разнообразни принадлежности – пиано, хармоника, барабани и бас. Пее и в църковния хор.

Има два брака. През 1970 година се дами за певицата Сайрита, само че през 1972 година се развеждат. През 2001 година подписва брак с Кай Милард Морис, от която има две деца. Има и още пет деца от разнообразни връзки. На дванадесетгодишна възраст той подписва контракт с музикалната компания Мотаун, за която работи и до през днешния ден.

Опитал е всичко – госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок и усърдно заобикаля „ музиката на сричките “ както назовава рапа. За него споделят, че е „ прочел “ по нов метод захаросаната попмузика на 70-те. Всяка ария, която е изпял, ни се коства изумително елементарна и в същото време истинска - ето кое е разковничето на неговия триумф.

 Стиви Уондър Getty

Стиви е жертван да вижда във вътрешността в себе си. Слепотата не го депресира, в противен случай, дава му тласък и упоритост да успее. Близките му не могат да преценяват къде е по-добър - пред компютъра, особено екипиран с клавиши за Брайловата писменост, или пред пианото и синтезатора.

Изключително работлив, старателен, изпипващ всяка ария от многото албуми (34), които е създал; присъединяване в многочислени концерти; взаимни записи с други звезди на американската и международната поп- и рокмузика. Не на последно място се грижи за брачната половинка и трите им деца.

 Стиви Уондър Getty

Любовта към музиката е единствената мощ и уязвимост, която го направлява както в студиото, по този начин и на концертите дружно с "Роулинг Стоунс ", Рей Чарлз, Ерик Клептън, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, "Би Джийс ", "Дженезис " и други

За 3 години, от 1974 до 1977 година е получил 14 награди "Грами ". Внушителна цифра, изключително в случай че прибавим, че е записал 34 дългосвирещи плочи.
 Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър
За още потребни и практични публикации.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР