Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на

...
Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на
Коментари Харесай

Edna музикална легенда на 72: честит рожден ден на Стиви Уондър!

Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на 13 май 1950 година.

Една от видните фигури в американската известната музика през 20 век, той печели 26 награди Грами, в това число премия за повсеместен принос.

Той е третото от общо шест деца в фамилията на Калвин и Лула Мей Хардуей. Стиви е незрящ по рождение. Една от аргументите за затрудненията, довели до това е, че се ражда шест седмици прибързано.
 Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър
Когато е на 4 години, майка му напуща татко му и взима децата си със себе си. Тогава сменя семейството на Стиви на Морис. Това остава неговото фамилно име.

Още доста дребен, Стиви стартира да свири на разнообразни принадлежности – пиано, хармоника, барабани и бас. Пее и в църковния хор.

Има два брака. През 1970 година се дами за певицата Сайрита, само че през 1972 година се развеждат. През 2001 година подписва брак с Кай Милард Морис, от която има две деца. Има и още пет деца от разнообразни връзки. На дванадесетгодишна възраст той подписва контракт с музикалната компания Мотаун, за която работи и до през днешния ден.

Опитал е всичко – госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок и усърдно заобикаля „ музиката на сричките “ както назовава рапа. За него споделят, че е „ прочел “ по нов метод захаросаната попмузика на 70-те. Всяка ария, която е изпял, ни се коства изумително елементарна и в същото време истинска - ето кое е разковничето на неговия триумф.

 Стиви Уондър Getty

Стиви е жертван да вижда във вътрешността в себе си. Слепотата не го депресира, в противен случай, дава му тласък и упоритост да успее. Близките му не могат да преценяват къде е по-добър - пред компютъра, особено екипиран с клавиши за Брайловата писменост, или пред пианото и синтезатора.

Изключително работлив, старателен, изпипващ всяка ария от многото албуми (34), които е създал; присъединяване в многочислени концерти; взаимни записи с други звезди на американската и международната поп- и рокмузика. Не на последно място се грижи за брачната половинка и трите им деца.

 Стиви Уондър Getty

Любовта към музиката е единствената мощ и уязвимост, която го направлява както в студиото, по този начин и на концертите дружно с "Роулинг Стоунс ", Рей Чарлз, Ерик Клептън, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, "Би Джийс ", "Дженезис " и други

За 3 години, от 1974 до 1977 година е получил 14 награди "Грами ". Внушителна цифра, изключително в случай че прибавим, че е записал 34 дългосвирещи плочи.
 Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър  Страхотните мисли на Стиви Уондър
За още потребни и практични публикации.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР