Стивън Хокинг (1942) е един от най-популярните учени на нашето

...
Стивън Хокинг (1942) е един от най-популярните учени на нашето
Коментари Харесай

Стивън Хокинг с големи въпроси за Вселената

Стивън Хокинг (1942) е един от най-популярните учени на нашето време. Основните сфери, от които Хокинг се интересува са квантовата механика, доктрина на струните, космология. За достиженията си в региона на физиката получава голям брой награди, измежду които – Едингтонов орден, премия Хюгс, премия Волф, златен орден на британското кралско астрономическо общество и други.

Сред най-популярните му книги са „ Кратка история на времето “, „ Черни дупки, бебета вселени и други есета “, „ На раменете на колосите. Най-значимите текстове в историята на науката “ и други Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), Хокинг надминава всички песимистични прогнози и упования и живее, посвещавайки се на науката  - същински образец за силата на духа, пред която няма никакви граници.

Няма нищо по-голямо или по-старо от Вселената. Въпросите, върху които бих желал да приказвам са: първо, от кое място сме пристигнали? Как се е зародила Вселената? Сами ли сме във Вселената? Има ли извънземен живот някъде там? Какво е бъдещето на човешката раса?

До 20-те години на 20-и век, всички мислеха, че Вселената е статична и непроменяща се във времето. После открихме, че Вселената се уголемява. Далечните галактики се отдалечават от нас. Това значи, че би трябвало да са били по-нагъсто в предишното. Ако се върнем обратно във времето, ще открием, че всички би трябвало да сме били един върху различен преди към 15 милиарда години. Това е бил Големия Взрив, началото на Вселената.

Но имало ли е нещо преди Големия Взрив? Ако не, какво е основало Вселената? Защо Вселената се е появила от Големия Взрив тъкмо по този метод? Мислехме, че теорията за Вселената може да бъде разграничена на две елементи. Първо, имаме законите, като уравненията на Максуел и общата доктрина на относителността, които определяха еволюцията на Вселената, като се изходи от положението й в пространството в избран миг. И второ, нямаше подозрение за началното положение на Вселената.

Имаме огромен прогрес във връзка с първата част и в този момент разполагаме с знание за законите на еволюцията, при всевъзможни условия, като се изключи най-екстремните. Но напълно до неотдавна, не знаехме съвсем нищо за първичните условия във Вселената. Обаче, това разделяне на закони на еволюцията и начални условия зависи от възприемането на времето и пространството като обособени и самостоятелни. При рискови условия общата доктрина на относителността и квантовата доктрина разрешават на времето да се държи като друго измерение на пространството. Това отстранява разликата сред време и пространство и значи, че законите на еволюцията могат да дефинират и началното положение. Вселената може непринудено да се сътвори сама от нищото.

Освен това, можем да изчислим вероятността Вселената да е зародила в разнообразни положения. Тези предсказания са в чудесно единодушие с наблюденията направени от WMAP спътници на галактическия микровълнов декор, който е отпечатък от ранната история на Вселената. Ние мислим, че сме разрешили мистерията на сътворението.Може би би трябвало да патентоваме Вселената и да наложим такси на всички за това, че съществуват.

Сега ще прегледам втория огромен въпрос. Дали сме сами, или във Вселената има и други форми на живот? Вярваме, че животът се е появил непринудено на Земята, по този начин, че наподобява евентуално живот да се появи и на други подобаващи планети, каквито наподобява има доста в галактиката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР