Стив Уозняк официално е приключил с Facebook. В епизод от

...
Стив Уозняк официално е приключил с Facebook. В епизод от
Коментари Харесай

Съоснователят на Apple Стив Уозняк официално е приключил с Facebook

Стив Уозняк публично е завършил с Фейсбук.

В епизод от подкаста Steve-O’s Wild Ride!, с водещ Стив-О (популярен от поредицата Jackass), Уозняк съобщи, че със брачната половинка му неотдавна са деактивирали профилите си във Фейсбук поради опасения към поверителността на персоналните данни.

Той твърди, че когато “харесва” пост на другар, взаимоотношението не съставлява връзка с негов прочут, а откриване на ползите му пред рекламодателите, споделя съоснователят на Apple.

Това е задоволително, с цел да го държи надалеч от платформата в обозримо бъдеще, споделя Уозняк, отбелязвайки, че е “леко изплашен” от мащабите на достъпа, който Фейсбук е имал до неговия живот: “От всички огромни софтуерни компании Фейсбук евентуално е тази, която не одобрявам най-вече.”

В отбрана на своето решение Уозняк напомня блогпост от 2018 година на тогавашния шеф продуктов мениджмънт във Фейсбук Дейвид Бейсър, който изяснява по какъв начин обществената мрежа и нейните сътрудници събират и споделят персонална информация – даже за хора, които нямат профили.

“Четох по какъв начин могат да се вземат данни и да се изпращат на Фейсбук, даже и когато не употребявате платформата,” споделя Уозняк. “Не считам, че това е вярно, тъй като би трябвало фирмите да са почтени, тъй че всеки, които ги употребява, да знае какво вършат.”

Уозняк наподобява от известно време е бил наясно със стандартите на Фейсбук във връзка с персоналните данни, само че повратната точка, която го кара да деактивира профила си, не е обвързвана с персонализирани реклами на неговата стена. Причината е това, че бил привикнал месеци наред безсмислено да прекарва време в обществените медии.

“Започнах да виждам Фейсбук, тъй като одобрявам къси видеа на кучета и на кучета, спасявани от хора,” споделя той. “Това обаче се трансформира в табиет, а аз не одобрявам навиците, тъй като това е пристрастяване.”

Уозняк споделя, че като цяло заобикаля обществените медии, само че към момента употребява TikTok, като повода значително е, с цел да гледа още видеа на кучета. Проведени неотдавна изследвания демонстрират, че в TikTok работят голям брой тракери на трети страни, които събират потребителски данни с неразбираема цел, както означиха и от CNBC през предишния месец.

За да поддържа връзка с родни и другари, може би напълно предстоящо, Уозняк споделя, че разчита главно на услугите на Apple.

“Споделяме фотоси на нашите фамилии в iCloud,” споделя той. “Услугата коства 2 $ на месец. Това е персонално и предпазено. Никой не може вземе данните и да разбере какво вършиме.”

Ако Apple може да предлага тази услуга за 2 $ на месец, тогава Фейсбук би трябвало да може да сътвори също толкоз евтини способи, които да разрешават на другари да си поддържат връзка поверително, счита Уозняк.

“Просто ни позволете да си плащаме за дискретност,” споделя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР