Стив Джобс е един от най-разпознаваемите и най-емблематичните предприемачи в

...
Стив Джобс е един от най-разпознаваемите и най-емблематичните предприемачи в
Коментари Харесай

Защо Стив Джобс е ходел с едни и същи дрехи навсякъде? Причината ще ви изненада

Стив Джобс е един от най-разпознаваемите и най-емблематичните бизнесмени в историята. Това, което най-ярко го отличаваше от всички останали, е способността му да планува бъдещи трендове и да мисли напредничаво.

Оказва се, че едно от най-разпознаваемите „ творения “ обаче не е нито устройство, нито компания, а тоалет!

Още през 80-те години на предишния век той стартира да се появява на всички места с черно поло и сини дънки Levi's, които продължава да носи до края на живота си – необикновен избор за основния изпълнителен шеф на Apple Inc, нали? И под „ на всички места “ имаме поради в действителност на всички места – магазините на Apple, формалните конференции, даже в рамките на дома му.

Защо избира тъкмо тази композиция и за какво се придържа към нея в продължение на десетилетия? Оказва се, че историята зад този тоалет е не по-малко вдъхновяваща от индивида, който го носи.

Както знаем, Стив Джобс се е увличал по японското изкуство и архитектура. Когато има опция да посети страната през 80-те, той не пропуща шанса си да изследва и преоткрие тази просвета, а това, което разпалва пламъка на любопитстовото му, е японското предписание за корпоративните облекла .

По време на оглед във фабриката на Sony вижда, че всеки чиновник е с униформа – нещо, което е много нетипично за Съединени американски щати по това време. Когато пита изпълнителния шеф на Sony Акио Морита за какво тези хора са с униформи, а не носят своите лични облекла, японецът му дава отговор, че всичко стартира след края на Втората международна война – тогава доста хора са останали без никакви облекла, с които да вървят на работа, а това стимулира компании като неговата да вкарат униформите. Изборът им обаче не е по никакъв начин инцидентен – Sony осъзнават, че това е опция да вкарат своя „ запазена марка “ и да утвърдят груповия дух сред служащите.

Създателят на първите униформи на Sony е дизайнерът Исей Мияке. Те съставляват якета от найлон в бежов цвят с ципове на ръкавите, с помощта на които те могат да станат елеци.

По-късно Джобс споделя усещанията си за това изобретение:

„ Исках да изградя такова възприятие за принадлежност в Apple. Затова се обадих на Исей и го помолих да сътвори жилетка. Върнах се (в САЩ) с няколко хрумвания и споделих на всички, че би било отлично, в случай че всички носим тези жилетки. Боже, какъв брой ме подлагаха на критика и освиркваха. Всички намразиха тази концепция. “

Въпреки че концепцията за униформи в Apple не се осъществя, от този опит се раждат две хубави неща – другарството сред Стив Джобс и Исей Мияке и униформата, която е основана единствено за един човек – самият Стив.
 Цитати от Стив Джобс за живота  Цитати от Стив Джобс за живота  Цитати от Стив Джобс за живота  Цитати от Стив Джобс за живота
Той се увлича по концепцията да носи едно и също нещо всеки ден освен поради удобството, само че и поради опцията да покаже персонален почерк – откакто съумява да го реализира с Apple като марка, време е да го направи и за самия себе си.

„ Помолих Исей да ми създаде неговото черно поло, което доста харесвах. Той ми направи 100 от тях – имах задоволително, че да изкарам с тях до края на живота ми. “

Визията му е приключена с типичен сини дънки Levi's и маратонки – толкоз семпла, само че и толкоз разпознаваема композиция, която икономисва време, пространство, стрес, финансови средства.

Е, откакто прочетохте всичко това, към този момент знаете, че с изключение на принос в света на софтуерния напредък, Стив Джобс има принос и в света на модата!

В допълнение, той първи постанова и концепцията, че не е нужно да вървим с костюми и консервативни рокли, с цел да бъдем взети насериозно, която има свои поддръжници и през днешния ден – даваме настоящ образец с Илън Мъск и неговите кожени якета и тениски с щампи и сивите тениски на Марк Зукърбърг.
 ТЕСТ: Ин или Ян - коя е твоята буря?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР