Стимулирането на малките био производители и преработватели трябва да бъде

...
Стимулирането на малките био производители и преработватели трябва да бъде
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Стимулирането на малките био производители трябва да бъде основен приоритет в сектора

Стимулирането на дребните био производители и преработватели би трябвало да бъде един от главните цели в Плана за деяние за развиването на биологичното произвеждане. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в гр. Брюксел. Той разясни, че заложените в плана на изводи на Комисията предпочитани цели основават една постоянна рамка за ефикасното използване на Плана. „ Необходимо е обаче те да бъдат съобразени със спецификите и степента на развиване на биологичното произвеждане във всяка обособена страна членка ", безапелационен бе министър Бозуков. По думите му е належащо обезпечаване на целево финансиране за промоционални акции. Така в допълнение ще се подтиква по-ефективното осъществяване на продуктите от биологично произвеждане.

По време на съвещанието министрите обмениха отзиви по отношение на показаната от Европейската комисия информация за обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. В тази връзка, министър Бозуков акцентира, че все още чувствителни артикули за България са вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и Меркосур, както и отбраната на географските означения. Той даде образец с включването на българското розово масло в съглашението за свободна търговия с Австралия, както и намаляването на квотите за овче и агнешко месо, импорт от Нова Зеландия.

Министър Бозуков заяви, че България поддържа взаимното предложение на Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Унгария и Румъния по отношение на поддръжка за здравето на пчелните колонии посредством националните пчеларски стратегии. Той разясни, че обстановката в бранша на пчеларството в Република България е доста сходна. „ И при нас намаляването на пчелната паша, внезапните промени в климата, както и нарасналата зимна смъртност въздействат отрицателно върху числеността на пчелната популация и успеваемостта от производството. Това директно се отразява върху интереса да се отглеждат пчели ", сподели още българският аграрни министър.

Относно гражданската самодейност „ Края на клетките ", проф. Христо Бозуков съобщи, че към сегашния миг приемането на сходна възбрана за клетъчно развъждане на избраните типове животни, е недопустимо за България. „ За страната ни е от изключително значение следването на уравновесен метод. Важно е да бъдат взети поради и деликатно преценени всички съпътстващи фактори и последици при въвеждане на нови правила и стандарти на развъждане на животните. Новите правила следва да бъдат въведени поетапно, за гладко и контролирано използване. Така ще се избегнат обилни разтърсвания и нежелани последици за животновъдния отрасъл, производството на храни от скотски генезис и продоволствената осигуреност на страните членки на Европейски Съюз ", сподели още той.

Българският аграрни министър предизвести, че възможната възбрана на клетъчното развъждане на избраните типове животни, може да докара до недостиг на яйца и други артикули от скотски генезис.

„ Необходимо е да се обезпечи задоволително дълъг временен интервал, с оглед амортизацията на съществуващите съоръжения, които са въведени в употреба през интервала 2010-2020 година Адекватната финансова поддръжка на национално и европейско равнище, поради загубите, които ще бъдат претърпени от страна на бранша, са от значително значение за опазване на неговата непоклатимост, конкурентоспособност и благоприятни условия за развиване и разширение ", безапелационен бе министър Бозуков.

На съвещанието бе разисквана и възможната възбрана за редовно ликвидиране на мъжките пилета. Министър Бозуков посочи, че преди да бъде взето такова решение би трябвало да се проучат настройките и да се оцени въздействието на национално равнище, поради съществуващите специфики и особености на развиване на отглеждането на животни във всяка страна членка на Европейски Съюз. Той акцентира, че е значимо дейното присъединяване на операторите и промишлеността.

По искане на Германия, към дневния ред на съвещанието министрите разискаха обстановката с опустошителните наводнения. Проф. Бозуков изрази състрадание към потърпевшите от наводненията в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург и се включи към апела за бързо активиране на механизми за тяхното подкрепяне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР