Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата

...
Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата
Коментари Харесай

Биопроизводството нараства, проблемите на производителите - също

Стимул за биоземеделците би било, в случай че в храната на децата в градините и учебните заведения бъдат включени и биологични артикули.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
На 7 юли отваря нов биосупермаркет в София

Той е на франчайз и е част от NaturaSi - най-голямата верига в Италия за органични артикули
5 юли 2017
" Метро " изкупува плодове, зеленчуци и месо непосредствено от фермери

Веригата разгласи формалния старт на плана си " Отгледано с грижа в България "
27 юни 2017 През 2016 година записаните биологични производители, преработватели и търговци в страната са 7262. Броят им е повишен близо седем пъти спрямо 2011 година, заяви Антон Величков, шеф на дирекция " Биологично земеделие и растениевъдство " в Министерството на земеделието, храните и горите, по време на семинар, проведен от Българска асоциация " Биопродукти ". Величков посочи, че данните са взети от годишните отчети на компаниите, контролиращи биологичното произвеждане в страната.

Биологичното земеделие е един от секторите в България, който през последните няколко години се развива с бързи темпове - нарастват площите, животните, броят на записаните оператори, регистрира статистиката. Възходящите темпове обаче носят и проблеми за хората в сектора.

За доверието на купувачите

" Усещаме отрицателни настроения. " Био " стана мръсна дума. Съществува настройка, че " биопроизводителите са мошеници, които продават скъпо ", разяснява Албена Симеонова, ръководител на Българска асоциация " Биопродукти ". " В магазините се продават биочесън от Чили за 26 лева кг и гръцко биопиле за 60 лева за кг. В същото време български биопроизводител на чесън, чиято цена е 4 лева, няма достъп до веригите, а прекупвачите му извиват ръцете за ниски цени. Но негативите за високи цени остават за нас ", даде образци Симеонова.

Участниците в полемиката приканиха земеделското министерство да стане сътрудник на асоциацията в опита й да извади на ярко хората, които се занимават с биоземеделие, освен това не само поради дотациите.

" За нас е доста притеснително, че в последно време биопроизводството се свързва единствено със дотации и преимущества при кандидатстване с капиталов план. В същото време не се дискутира огромният проблем за неналичието на задоволително български биопродукти в комерсиалната мрежа. Субсидиите идват и си отиват, а ние с нашите стопанства оставаме тук. Затова за нас най-важно е доверието на потребителите ", съобщи Веселина Ралчева, член на управителния съвет на асоциацията.

Контрол и финансиране

За да имат гаранция купувачите, биопроизводителите подлежат на регулярни инспекции от самостоятелни органи за надзор и сертификация, утвърдени от земеделския министър, които наблюдават за съблюдаване на разпоредбите на биологичното земеделие. Отделно от това производителите са следени от земеделското министерство, от фонд " Земеделие ", от регионалните дирекции на фонда, от Агенцията по сигурност на храните, от Сметната палата.

Засега утвърдените за надзор и сертификация самостоятелни компании са 16. Някои от контролиращите обаче демонстрират неоправдана приемливост към производители, които не съблюдават разпоредбите за биопроизводство, оповестиха от асоциацията. " Не може да си биостопанство в съседство с най-големите зърнопроизводители, които пръскат посевите си, в това число и с въздушна техника ", даде образец Албена Симеонова. Не може да се толерират новоизлюпени поради дотациите биоземеделци, а да се изнудват за дреболии действителни биопроизводители, някои от които биват глобени даже за минимални прегрешения, обявиха участници в полемиката. По данни на асоциацията до момента 1100 от общо 7700 биоземеделци са отрязани от подкрепяне, без да има съответни претекстове за това.

Според Веселина Ралчева неналичието на средства по размер 11 " Биологично земеделие " от настоящата Програма за развиване на селските региони води до неспособност да бъдат подкрепени новорегистрираните през последните две години аграрни биопроизводители, както и тези, които завършват уговорките си по размер 214 от предходния програмен интервал. " Явно се възнамерява да няма банкет по размер 11, което е неприемливо за нас. Асоциацията приготвя план за промени в изискванията за финансиране по тази мярка, които ще вкарат известни ограничавания за размера на площите и културите, подлежащи на подкрепяне. Целта е, в случай че се намерят средства, да бъдат финансирани по-голям брой аграрни биостопани ", изясни Ралчева.

Дирекция " Биологично земеделие и растениевъдство " стартира инспекция на следените биопроизводители и контролиращите ги лица, заяви Антон Величков. По думите му предстоят промени в Закона за използване на общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейски Съюз и в наредбата за използване на разпоредбите на биологично произвеждане, които ще дадат повече права за надзор над контролиращите организации.

Биопродукти и европредседателство

Асоциацията е предложила на някой от форумите по време на българското европредседателство да бъдат показани локални биопродукти. " Поискахме среща, само че към този момент нямаме отговор. Разбрахме обаче, че от Министерството за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са изпратили писма с молба производителите на храни, бира, вино да подарят свои артикули за дегустация по време на форумите, защото нямало пари. Това е недопустимо. Вместо да оферират монети като подарък на гостите, биха могли да им предложат български биомед, биовино, биорозова вода да вземем за пример. Това ще бъде освен тласък за производителите, само че и отлична визитка за страната ни ", разяснява Албена Симеонова.

Стимул за земеделските стопани ще бъде и в случай че в храната на децата в градините и учебните заведения се включат и биологични артикули. " Опитваме се да прокараме условието 10% от продуктите в менютата на българските деца в градините и учебните заведения да бъдат био. Това ще подсигурява пазар за производителите и ще има голям резултат върху здравето на децата. Засега опитите ни са безуспешни. Беше ни казано, че това е политическо решение ", заяви доктор Камен Николов от Българската организация по сигурност на храните. По думите му организацията застава зад предлагането, само че към този момент няма мнения от Министерството на здравеопазването и от парламентарната Комисия по опазване на здравето. " При публичните поръчки за храната в детските градини и учебните заведения печелят тези, които оферират най-ниски предложения. Такива са разпоредбите, които работят в този момент. Смята се, че биопродуктите ще оскъпят пакета. По наши калкулации оскъпяването ще е единствено 5% ", заключи Камен Николов.

" Никой не е изискал от нас да създадем оферта. Ние имаме доста положителни ценови оферти за детските градини и учебните заведения, само че никой не е поискал да ги предоставим ", заяви Елена Герганова, търговски шеф и член на съвета на шефовете на компания " Гимел " - производител на биозеленчуци. Възход

Площите за развъждане на биокултури през 2016 година доближават 160 652 ха против 74 350 ха през 2014 година, регистрира земеделското министерство. От зърнено-житните култури по биологичен метод се отглеждат главно пшеница, царевица, ечемик и овес. През 2016 година площите с тях са нарастнали с над 28% спрямо миналата година.
Техническите биокултури през 2016 година (маслодайна роза, ароматни, медицински растения, подправки) нарастват с към 9639 ха по отношение на 2015 година Най-голям дял от тази група заема лавандулата, следвана от кориандър и резене.
С съвсем 50% спрямо 2015 година са се нараснали площите с пресни биозеленчуци като артишок, лук, моркови, марули, карфиол и броколи, дини, пъпеши, ягоди и култивирани гъби. Най-значими са хектарите с артишок и тикви.
Почти 50% нарастване има и при непрекъснатите ливади и пасища. Ръст бележат и площите с фуражни култури от обработваеми земи - резултат от засиления интерес на операторите към биологичното отглеждане на животни.
Трайните насаждения, отглеждани по биологичен метод, също бележат нарастване - през 2016 година те са с 8928 ха повече спрямо 2015 година Нарастват най-вече площите с костилкови и семкови овощни типове, ядки и лозя, регистрира земеделското министерство.
Продължава да пораства ползата към групата на орехоплодните (орехи, лешници, бадеми и кестени) през 2016 година, като площите с тях доближават 18 484 ха при 15 366 ха година по-рано.
Лозята, отглеждани по биологичен метод, през 2016 година се разгръщат на 5390 ха (през 2015 година - 4199 ха).
Статистиката регистрира понижение при зърнено-бобовите биокултури и при протеиновите за произвеждане на зърно - през 2016 година площите с тях са намалели съвсем два пъти и половина спрямо миналата година. Групата на кореноплодните (картофи и цвекло) също бележи лек спад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР