Стикери със забрана на мобилните телефони се появиха в автобусите

...
Стикери със забрана на мобилните телефони се появиха в автобусите
Коментари Харесай

В Пловдив като в Япония: Превозвач шашардиса пътниците си с...

Стикери със възбрана на мобилните телефони се появиха в рейсовете по линия №7 в Пловдив и изправиха на нокти някои от по-младите пасажери. Знаците със зачертан GSM, сходни на тези в банките, са поставени на стъклата до предните седалки, където нормално има места за инвалиди, оповестява "Марица ".

Пътниците се чудят на стикера, а водачите изясняват, че възбраната е въведена, тъй като безкрайното бръщолевене по телефона им пречи на работата.

Един от водачите посочи, че стикерите са целесъобразни и няма проблем някой пасажер да замени няколко думи с непосредствен или другар, в случай че му позвънят, до момента в който се вози в автобуса. Не е обикновено обаче да се приказва по мобилния телефон от първата до последната спирка, освен това постоянно на всеослушание.



"Говоренето по телефона в рейса не е неразрешено, само че е недопустимо и невъзпитано ", разяснява инж. Веселин Дошков, шеф на компания "Хеброс бус ", която обслужва линия №7. Инж. Дошков добави, че стикерите са поставени по гледище на самите водачи и неслучайно наоколо до кабината.

Новите рейсове за извънградски линии идват със фабричен стикери за възбрана на диалози по GSM, което значи, че и производителите регистрират рисковете от използването на мобилни телефони в публичния превоз.

Мярката се ползва, с цел да няма разстройства в електрониката, обвързвана с мотора. Инж. Дошков добави, че в Япония да вземем за пример преди качването в публичен превоз изключват мобилните си телефони, с цел да не звънят и да не смущават спокойствието на останалите пасажери. Освен това шумните диалози разсейват водачите и основават предпоставки за катастрофи.

В Наредбата за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Пловдив няма възбрана за диалози по GSM, разяснява инж. Пламен Вълков, шеф на Оперативна програма "Организация и надзор на превоза ". Той обаче подсети, че със същата Наредба се не разрешава нарушаването на спокойствието на пасажерите. Към тази категория би могло да се отнесе продължителното и шумно говорене по GSM.

Според Наредбата възбраната за говорене по телефона важи за водачите. Но не са редки случаите, когато тъкмо те я нарушават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР