Стихосбирката ще бъде представена в Центъра за съвременно изкуство и

...
Стихосбирката ще бъде представена в Центъра за съвременно изкуство и
Коментари Харесай

Проф. Амелия Личева гостува в Бургас с поетичната си книга „Потребност от рециклиране“

Стихосбирката ще бъде показана в Центъра за модерно изкуство и библиотека от известната писателка и поетеса Кристин Димитрова на 12 май /четвъртък/, от 18.30 часа.

Книгата на уважавания учител в Софийския университет проф. Амелия Личева „ Потребност от преработване “ несъмнено бележи връх в персоналната креативна биография на поетесата и е оценена като една от най-значимите поетични книги, излизали в последно време у нас. Заради съдбовно значимите за актуалния човек интелектуални паники и прочувствени бездни, както и поради филигранната си сбитост, тази стихосбирка затвърждава мястото на днешната българска лирика върху европейската карта, споделят критиците.

Самата книга е резултат от извоювана от проф. Личева креативна стипендия към Министерството на културата. На 2 април 2022 година с „ Потребност от преработване “ Личева се трансформира в първия лауреат на премията на името на Константин Павлов, учредена от Румяна Таслакова.

Теодора Димова: „ Това е стихосбирка, от която може да те хване ток. Защото Амелия Личева е стигнала до място широко и непознато до този момент, за чието битие човек не смее да намерения даже, какво ли остава да заживее в него, да следи света и да го споделя оттова. “

Пламен Дойнов: „ Новата книга на Амелия Личева в действителност рециклира екзистенции, т.е. преработва разнообразни човешки положения и съответни съществувания, с цел да им възвърне изгубения смисъл. Това са стихотворения, които се суетят над счупеното съществуване, от време на време – тревожни и комплицирани в хуманизма си да го сътворят още веднъж, различен път – съществено вдадени в задачата си да възстановят счупеното, с оптимистичната настройка, че ще съумеят да дадат нов живот на пропилените шансове пред индивида и света. “

„ Много мощна в способността си да изговаря битието книга, доста мощна в прозренията, доста прочувствено разтърсваща в уязвимостта и крехкостта на човешкото аз в нея. “ – Катя Атанасова, Портал „ Култура “.

Амелия Личева е професор, лекар на науките – Софийски университет, Катедра „ Теория на литературата.

Главен редактор на „ Литературен вестник “, където е редактор от 1995 година

Редактор в издаваното от Факултет Славянски филологии списание „ Литературата “. Литературен наблюдаващ на вестник „ Култура “. Наблюдател за книги на вестник „ Капитал “ (2006 – 2008). Като колумнист е известна с колонката си в „ Литературен вестник “ през 90-те години, озаглавена „ Глас от маргиналията “.

Автор е на литературоведски и интердисциплинарни проучвания.

Член е на Сдружението на български писатели и на Академичния кръг по относително литературознание.

Член е на българския ПЕН-клуб.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР