Стига се до момента, в който страдащите от диабет си

...
Стига се до момента, в който страдащите от диабет си
Коментари Харесай

Мариана Александрова: Страдащите от диабет си пращат инсулин един на друг

Стига се досега, в който страдащите от диабет си препращат инсулин един на различен или вървят до Турция да си набират нужните количества. Липсата на медикаменти за хората, страдащи от диабет у нас, става хронична. Това сподели Мариана Александрова, преседател на Сдружение " Диабет, преддиабет и метаболитен синдром “, в предаването " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “ .

Най-често от дефицита страдат дребните обитаеми места и това е проблем, който се разисква непрестанно в профилираните групи в обществените мрежи, разясни Александрова. " Представете си село, в което има една или две аптеки и където в нито една от двете пациентът не може да откри лекарството " Трезиба “ или различен медикамент, касаещ диабет, преддиабетно положение или метаболитен синдром. Къде да отиде този човек – потегля по други обитаеми места и отново не е сигурен, че ще открие лекарството. Обикаля и търси “, разясни обстановката Александрова.

От компанията вносител настояват, че " Трезиба “ е внасян постоянно. Още обаче има реекспорт на инсулин и оттова може да се получава дефицитът на медикаменти, разсъждава ръководителят. Според нея е допустимо да липсва баланс в подаването на количествата от складовете към аптечната мрежа. По думите й, по-скоро реекспортът е повода съответно за дефицита на инсулин.

Александрова обясни, че има статистика какъв брой души у нас страдат от диабет и сходни положения. Тя даже е разпределена по общини за да се направи положително обмисляне при разпространяването на медикаменти. То обаче не се случва.

По думите й е рисковано човек, измъчен от диабет, да сменя инсулина си, тъй като постоянно следователно би трябвало отначало да пресмята единиците, подобаващи за него. Организмът има потребност да свикне, това не е автоматизиран развой и затруднява поддържането на тялото, споделя още Александрова. Освен това при промяна на марката лекарство е наложителна консултацията с персоналния доктор и с ендокринолог, припомня тя. Това в допълнение забавя лекуването.

" Трябва да се трансформират наредбите и инсулините би трябвало да минат в по-различна категория медикаменти. Не би трябвало да се позволява реекспортът им. Те са животоподдържащи медикаменти “, напомня събеседникът.

Може да улесни процесът на достъп до медикаменти в листата на Здравната каса. " Засега сдруженията единствено оферират, само че институциите не дават отговор градивно. Сякаш има недостатък в разговора “, даде оценка Мариана Александрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР