Стенописи в уникалната гробница до Св. София разказват за Райската

...
Стенописи в уникалната гробница до Св. София разказват за Райската
Коментари Харесай

Стенописи в уникалната гробница до „Св. София” разказват за Райската градина

Стенописи в неповторимата гробница до „ Св. София ” описват за Райската градина
Как наподобява неповторимата късно антична гробница със фрески, която беше разкрита при ремонта на столичната улица „ Московска ”? БГНЕС снима първите видео фрагменти на гробницата, която се намира наоколо до църквата „ Св. София ”.

Защо е неповторима, на кого е и по кое време ще може да се види, споделя заместник-кметът по направление „ Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости ” Тодор Чобанов.

Работниците при ремонта попадат на върха на свода на тази късно антична гробница - една от многото такива, които са намирани през годините. „ За разлика от честния случай, тук имаме фрески. Нещо извънредно рядко в нашия опит от град София, в действителност Антична Сердика, защото стенописите в онази ера са се поставяли от специфични майстори, които са взимали доста огромни възнаграждения. По тази причина гробниците със фрески в самата наша процедура досега са едвам няколко ”, сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

На 30 метра се намира друга една гробница със фрески, която пък е и единствената в цяла Сердика, открита с надпис, който оповестява за името на заровения в нея. „ Това, което беше голямата изненада за екипа, отпред с археолога Юниан Мешеков от Музея за история на София, е, че кръстовете на тази гробница - християнска, датирана в V в., са идентични напълно с кръстовете на стените на гробницата на Хонорий. Тоест, тук приказваме не просто за забавна гробница, а за ярки доказателства за група. Един и същ занаятчия най-вероятно е работил и е стенописал няколко обекта в непосредствена непосредственост с намиращия се до нас храм „ Св. София ”, който по това време се е намирал в четвъртия си интервал ”, изясни зам.-кметът.
 Тодор Чобанов Тодор Чобанов / БГНЕС
По думите му тогава, в V век, най-вероятно, храмът е изглеждал също доста внушително и е бил една от водещите християнски светини на античния град. „ Именно по тази причина кметът на Столична община взе решение да експонираме гробницата тук на място, ще създадем специфичен вход от зелената повърхност с едно стълбище и ще могат гостите и жителите на града да прегледат от истинския вход стенописа, който намерихме и който ще реставрираме вътре в гробницата ”, изясни зам.-кметът.

Колкото до това какви са стенописите, той означи, че водещи са огромни кръстове изпълнени в червен цвят, нещо доста типично за V век, а дори и за VI век, които са сложени на другите стени на гробницата и така наречен флорални претекстове. „ Това са едни китки цветя, които се слагат доста постоянно по тези гробници, като тук те загатват, в действителност те описват за вярването на античните християни за Райската градина “, описа зам.-кметът. Тук няма надпис, само че зам.-кметът сподели, че съдейки по доста богатия стенна живопис, който коства скъпо да се сложи в онази ера, може да допускат, че е става дума за една от богатите семейства.

Тодор Чобанов добави, че към този момент са във фаза планиране, работи се интензивно, в случай че нямат някакви процедурни усложнения, идващото лято жителите и гостите на София ще могат да видят находката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР