Стендовият моделизъм е преди всичко едно хоби, което дава на

...
Стендовият моделизъм е преди всичко едно хоби, което дава на
Коментари Харесай

Стендов моделизъм - хоби, което учи на търпение


Стендовият моделизъм е на първо място едно занимание, което дава на човек независимост да изрази себе си като прави модел, който не се движи, не лети, само че е тъкмо копие на същински модел. Това занимание сигурно учи на самообладание.

Така разказват стендовия моделизъм хората, които са избрали да се занимават с него - да създават огромно умалени модели. Част от тях демонстрират своите модели във ВТУ "Тодор Каблешков", където клуб "Стендов Моделизъм България" провежда Тринадесета открита изложба-конкурс за стендови модели, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тук могат да се видят статични модели на транспортна техника, на военна – има танкове, самолети, изтребители… Тук бяха поканени моделисти, симпатизанти на заниманието и просто запалянковци да вземат участие със свои модели.

„ Целта ни е да съберем повече хора, да запалителен повече хора за заниманието “, сподели Веселин Найденов зам.-председател на клуба и добави, че идват и доста от техните другари отвън България. Миналата година моделите са били към 250, а тази година Найденов е убеден, че ще ги надминат. Имат съществени категории – авиация, бронетехника в разнообразни мащаби, само че всяка година има и специфична тематика – съществена за изложбата. Сега тя е Виетнамската война, въпреки да няма съответен мотив, с цел да я изберат. „ Но като машини, взели участие от двете страни - те са доста забавни, новаторски за времето си. Имат и забавни камуфлажи, по тази причина и избрахме тематиката да бъде Виетнам “, означи зам.-председателят на клуб "Стендов Моделизъм България".
 Трудно е да се каже какъв брой са българите, за които са избрали изработването на умалени съществуващи (или не) машини. Трудно е да се каже какъв брой са българите, за които са избрали изработването на умалени съществуващи (или не) машини. / БГНЕС
Имат и постоянни тематики – балканска техника и българска техника. Веселин Найденов описа, че много хора са запалени по българските самолети, по тази причина има и значително модели на тях - и военни, и цивилни. Така тук може да се видят прелестни модели МиГ 29 и Су 25, които са на въоръжение и сега в армията ни.

Трудно е да се каже какъв брой са българите, за които са избрали изработването на умалени съществуващи (или не) машини. Найденов означи, че доста са тези, които вършат в къщи, само че с течение на годините от ден на ден хора се възпламеняват и имат предпочитание да се занимават с него.

Веселин Найденов също прави модели в по-малки мащаби. Той е инженер и за него е забавен всевъзможен тип машина, без значение дали е аероплан, автомобил, трен. „ Интересно ми е да ги съединявам “, не крие той, само че не му е елементарно да уточни най-трудния модел, които е правел. „ Правел съм модели на какво ли не - от подводници до галактически кораби. Може би най-трудният ми модел беше една диорама на къща, ударена от бомба “, въпреки всичко пресметна мъжът. Диорами или показване на някаква подиуми да вземем за пример, с машини, със здания и т. н. също има на изложбата.
 Тринадесета изложба-конкурс за стендови модели. Тринадесета изложба-конкурс за стендови модели. / БГНЕС
От близо 10 години със стендов моделизъм се занимава Александър Крантев. „ Като дете постоянно съм желал това да върша. За страдание нямах опция като дете, само че в този момент имам и наваксвам “, сподели той с усмивка. Да прави умалени модели е неговото занимание, тъй като обича да прави неща с ръцете си и обича да ги изпипва. Всеки модел лишава друго време - един може да се направи да вземем за пример за един следобяд, само че различен може да отнеме година или повече. Като фамилен човек с две деца, той прави моделите заран рано и късно вечер когато всички спят. Александър Крантев показа и че правенето на умалени модели е малко като медитация. Всеки план, с който се е захванал има своите провокации, които са разнообразни тази година. Например, за него най-трудното нещо, което е правил, е било една кола. Това му лишава към 5 месеца.

„ Това занимание сигурно учи на самообладание. Ако нямаш самообладание да се занимаваш с това, заниманието не е за тебе най-общо казано. Със сигурност имаш потребност от самообладание, само че човек се учи и възпитава това качество в себе си “, акцентира още Александър Крантев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР