Стената на язовир Бели Искър е опасна и неизправна. Говорим

...
Стената на язовир Бели Искър е опасна и неизправна. Говорим
Коментари Харесай

Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна, има нужда от спешен ремонт


Стената на язовир " Бели Искър " е рискова и неизправна. Говорим за неуреден проблем от доста години. Язовирът е извършен от 1939-1945 година. Доста обратно във времето. Язовирът има значимо значение, тъй като обезпечава повече от 20% от питейната вода на София, като зарежда и Самоков . Проблемът е в неяснотата по разпределянето на отговорности сред институциите, а стената му е рискова, неизправна и с отчасти потребление. Това сподели регионалният шеф на Софийска област Иван Иванов във връзка положението на язовир „ Бели Искър”, за което сигнализира не за пръв път, написа БГНЕС.

Язовирът е на концесия, която се поддържа от „ Софийска вода”, само че отговорността за неговата сигурност се предава като топка по другите институции.

„ От 2000 година Столична община отдава язовира на концесия на „ Софийска вода” за интервал от 25 години. Тази концесия е в действие. През интервала от 2000-2008 година е осъществен първи стадий на рехабилитация на язовира, а по-късно стартират неговите проблеми. През интервала 2010-2017 година са осъществени редица действия, комисии и други, които нямат никакво директно влияние върху язовира. През 2017 година стената минава на предписание на министъра на районното развиване и благоустройството, а 2018 година тя е дадена на регионалния шеф на град София, а той няма никакви благоприятни условия – нито човешки, нито финансов запас да извърши каквато и да е активност във връзка с сигурността на стената на язовира. През 2018 година е взето решение Държавната консолидационна компания (ДКК) да извърши ремонт на стената на язовира, само че нищо не се е направило, тъй като не е имало разбори, механически данни, като чак пред 2020 година се вменява това обвързване на Българския ВИК Холдинг ”, сподели Иванов.

Управителят на Софийска област привиква незабавна среща за язовир „ Бели Искър “

„ ВИК Холдингът обаче не могъл да извърши този разбор за ремонт, което от своя страна стопира опциите за ремонтни действия. ВИК Холдингът обаче дава мнение, че няма право да извърши подобен разбор. Така се озоваваме в Параграф 22. Българският ВИК Холдинг не може да извърши подобен разбор и заради това ДКК не прави ремонта ”, изясни още регионалният шеф.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР