Стефанос Циципас се извини за не особено джентълменското си изказване

...
Стефанос Циципас се извини за не особено джентълменското си изказване
Коментари Харесай

Циципас: Съжалявам за казаното след мача с Рубльов


Стефанос Циципас се извини за не изключително джентълменското си изявление след мача против Андрей Рубльов на Финалите на ATP. В последния кръг от груповата фаза двамата се изправиха един против различен в директна борба за класиране на полуфинал, като руснакът надви с 3-6, 6-3, 6-2. На конференцията след дуела гъркът съобщи, че напълно явно е по-добрият състезател и че Рубльов го е победил с дребното оръжия, с които разполага.

Две седмици по-късно адреналинът от напрегнатата борба очевидно от дълго време е отминал. В изявление за Eurosport Циципас съобщи, че дължи опрощение на втората ракета на Рубльов за казаното в Торино.

„ Андрей е страховит състезател. Той има голям брой оръжия, които умее да употребява по отличен метод. Ударите му са доста мощни и бих споделил, че в това отношение е като Марат Сафин на нашето потомство. Не мисля, че уменията му са лимитирани. Той се труди настойчиво от доста години насам и е кадърен да победи най-хубавите в Тура. Андрей е измежду най-дисциплинираните играчи в мъжкия тенис и се отнася доста професионално към играта. Освен това е доста прелестен и занимателен човек и ми харесва да извозвам време с него. Много е отзивчив и обича да се самоиронизира “ – сподели международният №4.

„ Дали скърбя за това, което споделих в Торино? Да, несъмнено скърбя. Не постъпих добре. Бях доста наскърбен, че не стигнах по-далеч на Финалите и имах потребност да излея тези отрицателни страсти. Това обаче не беше верният метод да го направя. Следвщият път, когато видя Рубльов, ще му се извиня и персонално, тъй като това, което споделих след оня мач, въобще не отразява действителното ми мнение за него “ – добави Циципас.

Гъркът показа нещо доста любопитно – че задачата на това изявление в действителност е била да стимулира Рубльов още повече преди полуфинала му против Каспър Рууд. Евентуална победа на руснака щеше да обезпечи на Циципас място в Топ 3 в крайното класиране за сезона, само че това не се случи.

„ Това, което споделих за Рубльов на конференцията, беше погрешно и неточно по отношение на него. Гледах на нещата от друга позиция – желаех да го ядосам, с цел да е още по-мотивиран за мача с Рууд. Няма да изяснявам за какво го направих, защото съгласно мен е явно. Исках Андрей да завоюва идващия мач и по тази причина пробвах да налея малко масло в огъня, с цел да го накарам да бъде още по-мотивиран и съсредоточен “.

„ Това обаче явно бе неверен метод, защото гледах мача и съгласно мен Рубльов не съумя да покаже най-хубавото от себе си. Евентуална негова победа беше единственият ми метод да завърша годината в Топ 3. Опитах да наклоня везните в своя изгода, само че несъмнено, най-хубавият ход от моя страна щеше да е да бях спечелил мача “ – добави роденият в Атина тенисист.

Циципас направи и равносметка на сезона, в който записа най-вече победи в Тура (61) и на два пъти имаше късмет да доближи до №1 в ранглистата – на US Open и на Финалите.

„ Ако бях спечелил два избрани мача от тези, които изгубих, в този момент щях да съм №1 в света. Това е ясно удостоверение какъв брой близо бях. Мисля, че в случай че не преставам да подобавам по същия метод, трудът ми рано или късно ще се отплати. Това не е спринт, а маратон. Имам желание да съм в Тура още доста години. Да достигнеш Топ 10 не е по никакъв начин елементарно, а да се задържаш там сезон след сезон е още по-трудна задача “.

„ Трябва непрекъснато да записваш положителни резултати, да бъдеш изцяло съсредоточен върху тениса и да не разрешаваш нищо да те разсейва. Необходимо е да бъдеш боец. Трябва да се будиш сутринта с мисълта за тенис и непрестано да се опитваш да се усъвъшренстваш, защото с всяка следвава година става все по-трудно. Понякога ти се желае да намериш „ малки врати “ и да откриеш някакви способи да улесниш нещата, само че, повярвайте ми, не се получава. В ATP Тура няма секрети кодове, с които можеш да си пробиеш път нагоре “ – приключи Циципас.

Гъркът ще стартира новия сезон с присъединяване на United Cup, където ще се изправи против Григор Димитров още в първия ден от шампионата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР