Стефанос Циципас имаше блестящ старт на новия сезон, след като

...
Стефанос Циципас имаше блестящ старт на новия сезон, след като
Коментари Харесай

Точно, както предсказа: Неузнаваем Циципас отпадна още в първия си мач на Индиън Уелс

Стефанос Циципас имаше ослепителен старт на новия сезон, откакто се намираше допълнително от отлична спортна форма при присъединяване си на конкуренциите в Австралия, където първо записа четири триумфа за родината си на United Cup, преди след това да доближи финала в първия шампионат от Големия шлем за годината. В него обаче гъркът имаше тежката задача да се изправи против Новак Джокович, от който в последна сметка беше надигран и по този начин серията му от 10 следващи победи откри своя край, а по този начин бленуваният му " мейджър " трофей не беше завоюван.

Световният номер три по никакъв метод не позволи да бъде грохнал душевен от провалянето в Мелбърн, като при първата си комфортна опция се завърна в Тура за конкуренцията в Ротердам, където позволи загуба още във втория кръг и причина за слабото му показване се оказа травма в рамото, която го спря от присъединяване в Акапулко. Преди броени дни пък Циципас на конференция за старта на Мастърса в Индиън Уелс показа, че травмата към момента не е отминала изцяло и няма да е в действителност толкоз изненадващо, в случай че допусне ранни загуби в Калифорния и Маями, които да го лишат от битката за оглавяване на международната класация.

Жребият за надпреварата в Калифорния пък отреди на елина на старта в надпреварата да срещне 87-ия в света в Джордан Томпсън, който на хартия по никакъв метод не изглеждаше като тестване за финалиста от АО. Реалността обаче беше друга и контузията на Циципас изигра своята роля в конфликта, в който в последна сметка новобранецът остана по-солиден до последния миг и завоюва два тайбрека, с цел да се поздрави с успеха, пристигнала за 2 часа и 40 минути игра - 7:6(0) 4:6 7:6(5). По този метод австралиецът реализира най-големия триумф в досегашната си кариера откъм ранкинг на противника и в третия кръг на конкуренцията ще срещне Алехандро Табийо.

Още през цялото време на дуела ясно личеше, че гъркът изпитва прочут физически дискомфорт, откакто той опитваше бързо да поставя завършек на разиграванията и търсеше непроменяемо печелившо отиграване, което беше отзив за голям брой грешки. Единствените брейкболи в дебютния сет се открита пред Томпсън, който пропусна цели четири шанса за пробив, но в последвалия тайбрек засвидетелства убеждението, че е по-добрият състезател на корта и го завоюва на нула, с цел да направи първата крачка към успеха.

На старта на втората част елинът подвигна оборотите и съумя да пробие след серия от обнадеждаващи знаци за себе си, само че незабавно тонусът в играта му спадна и той инкасира рибрейк. Въпреки това, международният номер три нямаше никакво желание да се отхвърля от преследването на успеха в мача и още веднъж причисли подаването на съперника си към своя актив, като оттова насетне дирижираше протичащото се със своя сервис и скоропостижно изравни резултата в обособените сетове.

Представителят на южната ни съседка беше покрай това още в откриващия гейм на заключителната трета част да осъществя пробив, само че във значимият миг австралиецът прибегне до способа сервис-мрежа, който му оказа помощ да удържи подаването си и той зададе движение за доминация на сервиращите. Оттам насетне не видяхме нито един брейкбол повече в срещата, като разумният излаз от обстановката беше съдбоносен тайбрек, в който Циципас показва мотивацията си, макар дискомфорта си в рамото, и пласира неспасяем бекхенд, с цел да излезе напред с минипробив. Светкавично обаче международният номер 87 навакса пасива си в резултата и изравни за 5:5 пункта, когато при определящите ориста на конфликта последвали две точки финалистът от Аустрелиън Оупън сбърка на два пъти от форхенд и сензационната победа на новобранеца стана факт.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР