Стефанос Циципас е в третия кръг на Ролан Гарос 2022

...
Стефанос Циципас е в третия кръг на Ролан Гарос 2022
Коментари Харесай

Циципас оцеля в драма със световния №134


Стефанос Циципас е в третия кръг на Ролан Гарос 2022 след страхотна драма с чеха Зденек Коларж, приключила с триумф в четири сета и след 4 часа и 6 минути на корта – 6-3, 7-6(8), 6-7(3), 7-6(7). Фаворитът в долната половина на схемата бе на ръба от влизане в пети сет, само че по някакъв метод съумя да заличи пасив от 2-6 точки в тайбрека на четвъртия сет, с цел да осъществя втория си мачбол.

Гъркът бе минал през поврат от 0-2 и пет сета против Лоренцо Музети в първи кръг, а упованията бяха за много по-лек мач против 25-годишния чех, за който това бе едвам трети мач на равнище АТР и пристигна след дебютен триумф над Лука Пуй на старта.

Коларж обаче ни показва за следващ път, че сега равнището на мъжкия тенис е доста високо и даже състезатели, които са играли напълно на Чалънджъри до този миг, могат да бъдат равностойни на най-хубавите.

На най-голямата сцена, на която в миналото е бил, Коларж изигра извънреден мач, в който направи 57 уинъра по отношение на 44 непредизвикани неточности. Като цяло дуелът бе на високо равнище като Циципас реализира 67 печеливши удара при 43 неточности. Сервисът бе доста значим детайл за поставения под №4, който направи 25 аса.

Стефанос още веднъж не убеди с играта си, а насъбраното време на корта надали ще е от изгода преди мача му в трети кръг, където ще срещне своя добър другар Микаел Имер, победил Дан Еванс след 6-3, 3-6, 6-2, 6-3.

Нищо не предполагаше за оформилата се драма след първия сет, в който Циципас реализира единствения пробив за 3-1, след което нямаше проблеми на сервис.

Нещата последователно започнаха да се трансформират във втория сет, когато Коларж доближи до първия си пробив за 3-1. Малко по-късно той бе върнат, само че новобранецът продължи да работи отлично, употребявайки превъзходни къси топки. Той даже доближи до два сетбола при 6-5, само че не съумя да се възползва от обстановката. Третият му сетбол бе при 7-6 в тайбрека, само че и той бе избавен от гърка, който в последна сметка стигна до триумфа с 10-8.

При 2-0 сета обратът изглеждаше мираж за Коларж, само че квалификантът не мислеше по този начин. След сет без пробиви още веднъж се стигна до тайбрек и този път Зденек бе обаятелен в него.

В четвъртия сет Циципас понижи грешките, стартира да пласира по-успешно ретурите си и първите два сервис гейма на Коларж се трансфораха в борба за оцеляването му. Пробив в тях не падна, само че това се случи в петия гейм.

Последва рибрейк, след който геймовете на начален удар на чеха продължиха да бъдат голямо предизвикателство за него. Той обаче съумя да доближи до третия тайбрек в мача, а нервността на Циципас, гарнирана с вдъхновението на противника му, доведоха до 6-2 и четири сетбола.

Първите три бяха избавени с превъзходни форхенд уинъри от Циципас, който малко по-късно към този момент имаше мачбол при 7-6. Той бе пропуснат след непредизвикана неточност от добра позиция, само че при втория Коларж не устоя в дългото разиграване и това постави завършек на трагичния мач.

„ Той ме докара до полуда. Беше много изнервящо. Вкарваше всяка част от тялото си в ударите, това беше необикновено изпитание “, сподели на корта Циципас, който явно бе извънредно изтощен.

Напред след изгубени сетове не престават и други двама от любимците в долната половина – Андрей Рубльов и Яник Синер.

Рубльов надви с 6-3, 3-6, 6-2, 6-3 над Федерико Делбонис и ще играе с Кристиан Гарин, отстранил в четири сета Иля Ивашка.

Синер загуби първия сет против Роберто Карбайес Баена, само че не разреши изненада – 3-6, 64, 6-4, 6-3 за мач против Макензи Макдоналд в трети кръг. Американецът победи в три елементи Николоз Басилашвили – 6-3, 6-1, 6-4.

Продължава и последното присъединяване на Ролан Гарос за Жил Симон. 37-годишният французин е в трети кръг на домашния си шампионат от Големия шлем за първи път от 2018-а насам след 7-5, 6-1, 7-6(8) против Стив Джонсън. Това бе победа №500 за него на равнище АТР. Ришар Гаске и Гаел Монфис са единствените други французи с над 500 триумфа в кариерата си.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР