Стефана Ветринска е родена през 1948 година, тя е инженер-химик,

...
Стефана Ветринска е родена през 1948 година, тя е инженер-химик,
Коментари Харесай

Стефана Ветринска: Съдбата ни дари с гените на Апостола

Стефана Ветринска е родена през 1948 година, тя е инженер-химик, живее в Пловдив. През 2002 година майка  Божана Василева, като и самата Стефана и нейната сестра са поканени от български учени да дават от своите коси, с цел да бъде открит генетичният код на Васил Левски.

Преди това, в 90-те години, фамилията подарява на музей " Васил Левски " в Карлово истинска фотография на Апостола, на която са още брат му Христо и Христо Иванов-Големия.

- Госпожо Ветринска, през днешния ден сте в Карлово в дома на Гина Кунчева, с цел да почетем дружно паметта на Апостола и нейната памет. Идвате ли постоянно тук?

-Вълнението е голямо и аз усещам нужда, а освен аз, а и моята сестра, нашите деца, всички наследници на прабаба ни София постоянно да идваме тук в този дом да почерпваме сили за идните си дни. Защото доста неща научаваме още веднъж и още веднъж тук за тази богата психика, която е царяла в този дом.

  - Необходимо ли е да си припомняме освен делото и заветите на Апостола, само че и за живота на неговата майка Гина Кунчева?

  -Баба Гина  е тази, с помощта на която ние имаме нашия Апостол на свободата. Винаги споделям, че е отлично, че в тези паметни дни отдаваме национална респект, само че ми се коства, че тези  дни би трябвало да бъдат мотив за превръщане към себе си, за размисъл, за равносметка по какъв начин всеки един от нас на всяко място, където е подложен, където работи, до каква степен, дали най-малко мъничко, извършва заветите на Апостола, до каква степен следва образеца на своите герои. Сигурно ще ни бъде от изгода.

  - От 15-ина години вие и вашата сестра изрично знаете, че носите гените на баба Гина Кунчева и на Васил Левски. Преди време експерти желаеха майка ви да даде генетичен материал, с цел да бъде открит ДНК кодът на Апостола. Как се случи това?

-Когато получихме резултата за 100 % съвпадане на индикаторите на майка ми с тези на Васил Левски в ДНК проучването, вълнението беше неописуемо. Благодарение на косите на майка ми и на различен материал, който тя даде, бе открит генетичният код на Апостола. Този код към този момент може да бъде употребен за безапелационна идентификация на всевъзможен различен биологичен материал,ако бъде показан като евентуален материал от Васил Левски. И в случай че някъде има в действителност непокътнати тленни остатъци от Левски, то посредством този ДНК код може да се потвърди дали в действителност той е от Левски.

- Каква бе технологията на това проучване?

  -Самата технология на метода, с цел да се разчете ДНК кодът на който и да било човек,  се изисква да има биологичен материал от него. Възможността да се откри ДНК кодът на на Васил Левски отново изискуем на баба Гина Кунчева и ние би трябвало да сме  безпределно признателни за това, че тя извърши неговата повеля да прибере и опее косите му. И на това, че тя не ги погреба, както синът  заръча. Тези коси бяха непокътнати и от сестра му Яна и от цялото семейство, тъй че до наши дни имаме тази скъпа светиня, парченце от  него, до която бихме могли да се докоснем.

- Какво е изискването някой от роднините да бъде включен в това проучване?

- Чрез това проучване ние не потвърждаваме родството си с Апостола, посредством него учените откриват неговите гени. Всъщност, изследвайки ДНК кода на Левски посредством неговите коси, експертите, които са се занимавали с този въпрос, изследват родословното дърво и откриват,  че единствено дамите от рода на София Зидарова, нашата прабаба, дават отговор на това изискване. А изискването е наложително материалът, който ще служи като пример, да бъде взет от кръвен роднина по майчина линия от женски пол, до който да няма спиране от мъжки субект. И в действителност последователността е следната - баба Гина, нейната щерка Яна, прабаба ни София Зидарова, моята баба Стефанка и мама, по-късно сме ние - аз и моята сестра доктор Мария Касабова, която сега е Пловдив, и моята щерка. Всички тези дами носим гените на баба Гина Кунчева и на Левски. Когато взеха коси от мама, взеха също и от мен и от моята сестра. Но не беше належащо да изследват нашите коси, тъй като изрично генетичната връзка беше потвърдена на 100 % още с косите на мама. И когато ни оповестиха резултата, аз не мога да ви опиша какво беше вълнението просто да знаем, че в нас са гените на този популярен исполин. Но за жалост мама не беше към този момент между  живите и не можа да съпреживее този миг, който съм сигурна, че би бил един от най-значимите в живота. Ние сме признателни на ориста, тъй като тя е била доста великодушна към нас в това отношение. Но за нас това е и огромна отговорност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР