Стефан Янев ще се яви на парламентарните избори не със

...
Стефан Янев ще се яви на парламентарните избори не със
Коментари Харесай

Стефан Янев влиза в коалиция на съмишленици - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова

Стефан Янев ще се яви на парламентарните избори не със независима регистрация на " Български напредък ", а в коалиция с три партии-мандатоносители.

Това стана ясно от известие на организацията на Янев, която към момента не е вписана в формалния указател на политическите партии от Софийския градски съд.

" С цел прецизно да бъдат спазени условията на закона, в това число за събирането на нужните подписи (което би трябвало да стартира след излизането на регистрацията), „ Български напредък “ се записва за присъединяване в изборите с партии - съидейници - Политическа партия „ Свобода “, Политическа партия „ Партия на зелените “ и Политическа партия „ Земеделски национален съюз “, се споделя в информацията от щаба на Янев.

Партия " Свобода " е учредена още преди 15 години от починалия някогашен народен представител от " Атака " Павел Чернев. Последното им независимо явяване на парламентарни избори е през юли 2021 година, когато печелят едвам 4304 гласа или 0.16%.

Още по-малък е резултатът на " Партията на зелените " (основана през 2000 година от Христо Порточанов) - 3257 гласа през юли 2021, които падат до 2968 през ноември 2021. Явяването им на изборите се свързва на първо място с опцията да вземат участие " гратис " (с пари от ЦИК) в медийните формати на Българска национална телевизия и БНР.

Най-интересните измежду " съидейниците " на Стефан Янев са " Земеделски национален съюз " на Румен Йончев, които през последните 15 години се явяват в предизборни обединения с всевъзможни политически обединения.

Партията е " препис " на БЗНС-НС на Анастасия Мозер, основан през 2006 година след следващото разединение и правосъден скандал за наследството на старите земеделци (тогава партията беше член на ЕНП). Тогавашният водач Стефан Личев беше направил несполучлив опит да влезе в обединения с партията " Лидер " на Христо Ковачки, а по-късно - съумява да вкара свои депутати през " Ред, правда и правдивост " на Яне Янев на изборите през 2009 година

През 2013 година новият началник на ЗНС Румен Йончев се оказа част от листите на " Коалиция за България " на Българска социалистическа партия. В началото на 2014 обаче Йончев реши да се отдели от групата и разгласи преданост към преди малко образуваната " България без цензура " на Николай Бареков.

Лидерът на ЗНС влезе и в идващия парламент като народен представител от съдружна листа с ББЦ на Бареков - и тази група се разпадна в ход, още преди 43 Народно събрание да се разпусне предварително.

На изборите през 2017 година Румен Йончев към този момент поддържа " Реформаторския блок и Глас национален " към Съюз на демократичните сили на Божидар Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и партията на Светльо Витков, само че и той, и цялата коалиция остават под 4-процентовата преграда.

ЗНС още веднъж се появи в 45 и 46 Народно заседание - към този момент като част от обединението " Изправи се! Мутри вън " и " Изправи се БГ, Ние идваме " дружно с Мая Манолова, Татяна Дончева, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

Сега се оказва, че Стефан Янев е следващият " съидейник ", който ще употребява регистрацията на ЗНС за присъединяване на изборите.

" Български напредък " не е единствената партия, която се застрахова против вероятно закъснение на партийната си регистрация за вота на 2 октомври.

" Продължаваме промяната " също взеха решение да се впишат за присъединяване в изборите със сигурна регистрация на по-малки съдружни сътрудници, подкрепени от партиите на Настимир Ананиев и Константин Бачийски - двамата въпреки всичко бяха измежду главните представители и депутати от Политическа партия и в досегашния парламент, за разлика от " мандатоносителите " на Янев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР