Стефан ТашевОчаквано вчера Румен Радев се обяви против смяната на

...
Стефан ТашевОчаквано вчера Румен Радев се обяви против смяната на
Коментари Харесай

Кога е искрен Радев? Когато освободи Ивайло Иванов по политически причини или когато не иска да освободи Бай Пешо от МВР по политически причини?

Стефан Ташев

Очаквано през вчерашния ден Румен Радев се разгласи срещу промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, човек на тандема от президентската мафия Узунов-Копринков, назначен от Бойко Рашков.

Това не е вест, както се споделя. Любопитни са претекстовете на президента да откаже промяната на Тодоров, прочут в Министерство на вътрешните работи като Бай Пешо.

„ Мотивите към предлагането за премахване на основен комисар Петър Тодоров от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи са напълно политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените причини за неналичието на организация и надзор върху дейностите на Министерство на вътрешните работи са в остро несъгласие с Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023 година на самото Министерство на вътрешните работи.

В личните си отчети Министерство на вътрешните работи регистрира по-добри резултати и във връзка с записаните, и при разкритите престъпления….. Българските жители и медиите могат да изискат и да се срещнат с Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023 година, в които професионалната активност на институцията е оценена въз основата на съответни данни и статистически индикатори. Така те ще могат сами да преценяват каква е същинската причина за настояването за премахване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи “ написаха през вчерашния ден от „ Дондуков “№2.

Кога е откровен Румен Радев като приказва за политически претекстове при отстраняването на основния секретар на Министерство на вътрешните работи? И мери ли с един критерий? Ето образец.

На 12 май 2021 година встъпва в служба служебното държавно управление на президента. На 16 май, огромно бързане, министър председателят Стефан Янев афишира претекстовете на кабинета, с които се желае отстраняването на тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Нали никой не си мисли, че претекстовете са писани някъде другаде отвън постройката на „ Дондуков “№2, щом ден по-късно Радев ги подписва без забележка?

Та ето претекстовете: Въпреки изказванията на основен комисар Ивайло Иванов, че интервенцията на полицейските органи е „ съвършено проведена “ и са се справили „ професионално “, вечерта на 2 септември 2020 година в гр. София напрежението сред органите на реда и протестиращите ескалира и се позволиха конфликти. Пострадаха в друга степен лица с нападателно държание, само че също по този начин и мирни протестиращи жители, и публицисти. Случилото се по време на митингите и дейностите на органите на Министерство на вътрешните работи откриха отзив и бяха отразени в позициите на редица интернационалните държавни и неправителствени органи и организации. Социологичните изследвания демонстрираха, че обществото желае смяна и не толерира полицейското принуждение “, стимулира предлагането си до президента служебния министър председател Стефан Янев.

Мотивите на Янев за отстраняването на Ивайло Иванов.

Според неговата оценка Ивайло Иванов е директно виновен за настъпилите нездравословни последствия – образуваното отрицателно отношение към органите на Министерство на вътрешните работи.

Колко е отрицателното отношение към вътрешното министерство Янев не споделя. Обаче социологическите изследвания споделят друго:

Доверие в работата на полицията за интервала – 2017 – 2021 година Професионални фигури в интервала – основни секретари: Младен Маринов и Ивайло Иванов Шефове на ГДНП: Христо Терзийски и Николай Хаджиев Шефове на ГДБОП: Ивайло Спиридонов и Любомир Янев. От 2017 година до късната пролет на 2021 година доверието в българската полиция трайно и последователно се усилва. Според данните на „ Алфа рисърч “ разликата сред утвърждението и неодобрението за работата на полицията през 2017 година е минус 9 пункта (26% против 35%). В началото на 2021 година, отново съгласно данните на Алфа, наклонността е изцяло преобърната – разликата сред доверието и недоверието към полицията е плюс 10% (32% против 22%). Същата картина регистрират и социолозите от „ Галъп “ (юли 2020) – съгласно техните данни за предходната година доверието в полицията е 49%, а недоверието – 40%. Проучването им от февруари 2021 година пък демонстрира още по-голям растеж на доверието до 54% при 36% съмнение.

Така полицията изравнява обичайно високото утвърждение в българското общество за армията – също 54 %. Свидетелство за нарасналото доверие в Министерство на вътрешните работи в интервала 2017 – 2021 година е и преобърнатата наклонност при назначението на нови фрагменти в полицията. Преди началото на мандата оповестените свободни места не можеха да бъдат запълнени, до момента в който към 2021 година е тъкмо противоположното – претендентите сензитивно надвишават броя на свободните места, което пък разрешава да се прави и по-добър първокласен асортимент. Доверието е нараснало, тъй като: Престъпност и битова престъпност: За 4-годишен интервал (2017-2021) се следи трайна наклонност към понижаване на общата престъпност, в това число така наречен битова престъпност. Продължава устойчивата наклонност на понижаване на записаните убийства, обири и грабежи и похищения по отношение на МПС. Расте разкриваемоста.

 Ликвидирани са телефонните измами, които тормозеха доста възрастни хора в страната. Чувствително понижават случаите на принуждение над възрастни хора в дребните обитаеми места – ролята на мобилните екипи плюс близо 2000 нови служители на реда, назначени единствено през първите 2 години на мандата в дребни и приблизително огромни обитаеми места. През интервала 2017–2020 година се следи понижение на убийствата и увеличение на разкриваемостта.

Броят на записаните довършени умишлени убийства понижава с над 30,5% (2020 година по отношение на 2017 г.). През 2017, 2019 и 2020 година са разкрити всички регистрирани убийства като се изключи едно. Само за след това 2020 година е регистриран забележителен спад и по трите индикатора – тежки ПТП, починали и ранени по отношение на миналата година. Отчита се понижение на тежките ПТП с 15,2%, на починалите с 26,1% и на ранените със 16,3%, по отношение на същия интервал на 2019 година На процедура, броят на ПТП-та се връща на равнищата от времето на соца, когато обаче колите са доста по-малко и доста по-бавни.

Ясно е, че претекстовете на Янев-Радев не устоят. Обаче Иванов е заменен скоропостижно. Нелепо е президентът да приказва за „ чистки “ откакто назначеният от него Бойко Рашков за месец са отстранени над 20 шефове на ОДМВР, четирима шефове на дирекции в Министерство на вътрешните работи и четирима шефове на Главни дирекции, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Те освен са отстранявани, само че и унижавани, заплашвани от Рашков и кадровика му в Министерство на вътрешните работи Любомир Филипов, брачен партньор на небезизвестната Даниела Бобева, само че са направени опити някои да бъдат и задържани. Като шефа на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев.

Повечето от тези хора, които отхвърлят да изоставен непринудено системата на Министерство на вътрешните работи, са натикани в особено измислено звено за подкрепяне на министъра, където стоят без да работят нищо. До октомври 2022 година това е коствало на българския поданик към 2 милиона лв.. Тогава Рашков назначи и сегашният министър за началник на ГДБОП.

Под натиска на Дамаджаната, който бе и вицепремиер, са махнати шефът на ДАНС и шефа на Националната разследваща работа. Тогава министри в държавното управление на Стефан Янев са Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които с подписите си са решили да бъде заменен Иванов и на 5 август 2021 да бъде назначен Петър Тодоров. Как две години сегашният министър Калин Стоянов работеше с Тодоров, като началник на ГДБОП, а в този момент към този момент не може?

Самият Бай Пешо е с много любопитна, меко казано, биография.

16 години е шеф на РПУ в Пловдив (това не приказва изключително добре за професионалните му качества), от 2005 до 2021 година, през май 2021 година е краткотрайно назначен от Рашков за заместник-директор на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града под тепетата, а от юни същата година краткотрайно е шеф на дирекцията. С декрет № 202 на президента на Република България от 5 август 2021 година е назначен за основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Какъвто е и досега. Според обява на уеб страницата zonanews.bg Петър Тодоров е бил щатен чиновник на Държавна сигурност. При представянето му пред публицисти на въпрос какви за връзките му с Държавна сигурност – Тодоров отговори, че е приключил ВНВУ „ В. Левски “ през 1986 година като политически офицер.

Служил е в Асеновград до 1989 година, когато през октомври отива на действен курс в Държавна сигурност във факултета на школата в Симеоново. ПР-ът на Министерство на вътрешните работи тогава изясни, че новият основен секретар бил назначен в Държавна сигурност, само че незабавно отишъл да учи непознат език и заради това нямал нито един работен ден в службите.

Истината е, че Петър Тодоров е бил кадрови чиновник на Държавна сигурност и откакто е бил назначен в границите на образованието и работата си като кадрови чиновник на Държавна сигурност, е бил изпратен на действен курс за боен контраразузнавач.

Запознати настояват, че Бай Пешо бил подготвен да си тръгне от поста, той е за пенсия и ще лапне едни 100 000 лв. от Министерство на вътрешните работи, само че тандемът Узунов-Копринков бил изрично срещу и го държат като пленник.

Нелепо е президентът Румен Радев да обвързва отхвърли да подпише освобождението на Тодоров с „ докладите на Министерство на вътрешните работи “. За една година обратно бяха убити шестима служители на реда, което е черен връх в историята на Министерство на вътрешните работи. Те починаха по виновност на своите началници и в случай че те имаха героизъм, имам предвид министъра Демерджиев и главсека Бай Пешо, трябваше да са си подали оставките още преди година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР