Стефан ТашевНовият предстоятел на храма Св. Николай Чудотворец“ в центъра

...
Стефан ТашевНовият предстоятел на храма Св. Николай Чудотворец“ в центъра
Коментари Харесай

Новият шеф на „руската църква“ в София идва на мястото..на баща си. Аркадий Тищук е ръководил „Св. Николай Чудотворец“ от 1973 до 1975 година

Стефан Ташев

Новият предстоятел на храма Св. Николай Чудотворец “ в центъра на София, прочут като „ съветската черква “ Владимир Тищук, определен от Светия синод на Московската патриаршия, идва в София на мястото на..баща си. Това излиза наяве от инспекция на биографията на Тищук и негови изявленията в съветски медии.

Руската черква стои затворена с катанец.Руката черква в София.

Оказва се, че родителят-Аркадий Тищук, почитан архиерей на Москва, умрял 2012 година, е бил предстоятел на „ съветската черква “ в София в интервала 1973-1975 година. Тоест по времето на комунистическия режим, в който Народна република България бе прислужник на Съюз на съветските социалистически републики.

Решението за изпращане на Владимир Тищук в София, на мястото на изгонения от страната за шпионаж Васиян Змеев, бе оповестено от Московската патриаршия на 11 октомври. Не е ясно дали новият предстоятел на храма е пристигнал към този момент в България, само че църквата „ Св. Николай Чудотворец “ продължава да бъде затворена, откакто катанец и постави персонално съветската посланичка Митрофанова.

Биографиите на татко и наследник Тищук си наподобяват като огледало и няма по какъв начин да е другояче. Синът е следвал татко си на всички места и както споделя самият Владимир в изявление пред уеб страницата pravoslavie.ru той и е изпитал компликациите и насладите на службата на съветския духовник зад граница.

Защото татко му отец Аркадий Тищук управлява основни съветски православни задачи зад граница по време на комунистическия режим в Япония и Съединени американски щати. А сред двете страни и две години в България. Аркадий е роден в Литва, приключва семинария в Минск, след това Ленинградската духовна академия, аспирант в Московската духовна академия и референт в отдела за външни църковни връзки на РПЦ, пратен през 1968 година като началник на православната съветска задача в Токио, Япония. След това през 1973 година Аркадий идва в София и прекарва две години тук. Следва предопределение като предстоятел на Николския катедрален събор от представителството на съветския патриарх в Ню Йорк, Съединени американски щати. А от 1987 до 1990 е още веднъж в Токио.

Тищук-старши

Отец Владимир, който съпровожда татко си в задграничните задачи, е приключил факултета по непознати езици във Владимирския педагогичен институт. През 1989 година е изпратен от ОВЦР на Московската патриаршия в Ню Йорк като секретар на админа на патриаршеските енории в Съединени американски щати. Там, в Америка, той е ръкоположен за дякон през 1991 година, а по-късно, през 1998 година, за духовник – този ранг е осъществен от админа на патриаршеските енории в Съединени американски щати свещеник Павел, свещеник Зарайски (сега митрополит Мински и Заславски)., патриаршески екзарх на цяла Беларус).

От 2002 година отец Владимир е настоятел на катедралния храм „ Свети Никола “ във Виена. И след 20 годишно ръководство в австрийската столица, известна още от Студената война като Меката на шпионажа, е изпратен от полковника от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Гундяев, патриарх Кирил, в София.

Много любопитни биографии. Интересно по какъв начин ли ще подходи към тях ДАНС да вземем за пример? Защото е обществена загадка, че по време на комунизма в Съюз на съветските социалистически републики Руската православна черква бе напълно под контрола на Пето ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), което се занимаваше с идеологическата и религиозната измама.

И без рамо от там надали някой руснак, да не приказваме за духовник, щеше да бъде изпращан на дълготрайни задачи в чужбина. Самият съветски патрирах Кирил, Гундяев, е полковник от Пето ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Явно Москва ни нападна челно, афишира ни война и хвърля против нас „ тежката артилерия “ с изпращането на толкоз почитан духовник като Владимир Тищук. Той не може да се съпоставя с Васиян Змеев, който е много по-ниска топка от него.

Змеев бе изпъден от България за шпионаж, дружно с двама свещеници от Беларус. Сега Москва ни връща почитан архиерей, отново обвързван с Беларус, само че и с управлението на РПЦ.

Както Breaking,bg единствен писа българските служби са съумели да засекат внасяне на съставни елементи за шпионско съоръжение в храма „ Св. Николай Чудотворец “ и това е мотива Змеев да бъде изпъден от страната, както това стана по-рано и в Северна Македония.

Затова и Митрофанова побърза да затвори храма, който от години е обслужван единствено от руснаци, български свещеници там няма. Очакваме реакциите на службите и по назначението на Владимир Тищук в София.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР